piątek, 14 czerwca 2013

Krajanka truskawkowa z masą serową

Sezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D








Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 7 łyżek mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 60 dag truskawek
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 kostki twarogu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 45 dag śmietany 30%
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200'C na 20-25 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta. Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry. Twaróg miksuję z cukrem. Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej. Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam z serem za pomocą drewnianej łyżki, by masa pozostałą delikatna i puszysta. Masę przelewam na spód z truskawkami ( masa jest płynna) i wstawiam do lodówki na godzinę. Po godzinie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam jeszcze 5-6 godzin.







Truskawkowy zawrót głowy 2013

Czerwone owoce w roli głównejDesery z Kremówką




6 komentarzy:

  1. I co można tu napisać...aaaaach:)
    Ciasto wygląda bajecznie, a po składzie widać że nie jest bardzo pracochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite ciacho :)
    Hmm... Mała czarna mówisz...? Może postawiłaby mnie na nogi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po składnikach widać że ciasto jest na pewno bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudne ciacho :) jest w nim wszystko co bardzo lubię :) przepis rewelacja :) pożyczony nie kradziony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...