sobota, 8 czerwca 2013

Tort śmietankowy

Czas płynie nieubłaganie i nadeszły kolejne urodziny mojej córki:) Dopiero maleństwo miało kilka dni, a już ma skończone 13 lat. I kiedy to zleciało? Nie mam pojęcia. Ale wiem jedno; tort musiał być. Nie jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!!








Składniki:
Masa:
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka
  •  szklanka cukru
  • 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram
  • 4 śmietan-fix
  • 2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 20 dag orzechów laskowych
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie. 
W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się ku jego krawędziom. Następnie od środka odprowadzam ciemne poziome linie tworzące kształt pajęczej siatki. Orzechy miksuję drobno i posypuję nimi boki tortu. Całość schładzam co najmniej 5-6 godz w lodówce.






Desery z Kremówką

15 komentarzy:

  1. I co i co...? Ty wiesz Potworze co Ci chcę napisać.......:P
    Wypiek bardzo mi się podoba, dekoracje ala pajęczyna są cudowne i sprawiają, że żal ruszyć to arcydzieło. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, uwielbiam Cię za te komentarze:) Dekoracja-pajęczynka jest tylko pająk man ssssss.......koczył gdzieś:D

      Usuń
  2. uwielbiam takie lekkie i słodkie smakowitości ale wiesz Elżbieto :) chcą nas w sieci złapać :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny! Brzmi smakowicie. I wygląda... jak pajęczyna spidermana :D
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze życzenia dla córki, moja jest w tym samym wieku :)
    A tort rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny tort :) wygląda przepysznie :) Ja się spóźniłam ale tez życzę wszystkiego co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dałam się złapać w Twoją słodką sieć;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Efekt sieci jest po prostu bombowy, łatwo się to robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko na pierwszy rzut oka wydaje sie trudny :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...