Pogoda iście butelkowa. Na działce nic praktycznie nie można zrobić, lecz w domu na pewno można upiec ciasto:) No, może moje raczej się studziło, niż piekło, ale i tak było ekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D
Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie"
Składniki:
Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie"
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj
Masa serowa:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 25 dag białego twarogu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml
Wykonanie:
Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min.
Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę rozsmarowuję na spodzie z biszkoptów i wstawiam na min. 2 godz. do lodówki.
Bardzo fajny pdzepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle puch! Z dodatkiem ubitej śmietany musi być wspaniale puszysty, no i ten smak cytrynowy, ach!
OdpowiedzUsuńMocne orzeźwienie:) Naprawdę świetny, polecam!!!
UsuńŚwietny orzeźwiający smak:)
OdpowiedzUsuńTak, jest rewelacyjny:)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) I jest smaczny, naprawdę:)
Usuńanielskieprzysmaki.pl-fajny przepis.Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńświetny serniczek i zaskakująco prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńTak, i szybko się go przygotowuje:)
Usuńprzepyszny super przepis naprawde jolka
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń