Przepis na tę właśnie konfiturę znalazłam bardzo dawno temu i całkiem o niej zapomniałam, a miałam przetestować by wiedzieć jak smakuje i jak długo można ją przetrzymywać. I przeglądając kolejny z moich segregatorów, ponownie natknęłam się na ten przepis. O nie, myślę, tym razem nie zamykam zeszytu tylko biorę się za przygotowanie tejże konfitury. I to był strzał w dziesiątkę. Ten zapach i smak są wyborne. Polecam wszystkim, którzy lubują się w przygotowywaniu przetworów na zimę:) Jedna rzecz jaką zmienię następnym razem to ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo.
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 500 g bananów
- 1 kg cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Rabarbar myję, suszę i kroję w kilku centymetrowe kawałki. Banany obieram zw skóry i łamię na kawałki. Wszystko razem wsypuję do salaterki i zasypuję cukrem. Ja odstawiłam na kilka godzin, choć w oryginale proponują odstawić na całą noc. Przekładam do rondelka i gotuję na średnim ogniu ok. godziny. Zestawiam i studzę. Jeżeli po wystygnięciu, konfitura okazuje się zbyt płynna, ponownie doprowadzam do wrzenia i gotuję 20-30 minut.Zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję przez chwilę. Gotową przekładam do gorących i wyparzonych słoików. Zakręcam i odstawiam do góry dnem. Zimne odwracam zakrętkami do góry i konfiturę przetrzymuję w suchym i chłodnym miejscu.
W wersji dla dorosłych - dodatkowo 3 łyżki ginu:)
Fajne połączenie:)
OdpowiedzUsuńI do tego pyszne:) Polecam:)
UsuńRobiłam w takim zestawie ciasto...ale wekować nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńA to spróbuj sobie:) U mnie dziewczyny od razu cały słoiczek do naleśników wzięły:) Pychota i już!!!
UsuńO tak! Do naleśniczków wspaniałe smaki, zazdroszczę Ci chęci robienia do konfitur.Kiedyś nie wychodziłam ze słoików, codziennie coś mi przybywało na półkach w spiżarni, a teraz mam lenia!
OdpowiedzUsuńA ja tam mogę gotować te przetwory i gotować:D Przynajmniej na razie:) Pozdrawiam Bożenko:)
UsuńSuper połączenie banany i rabarbar, muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńPyszne, tylko, moim zdaniem, trzeba zmniejszyć ilość cukru. Pozdrawiam:)
UsuńCiekawe połączenie :) Trzeba wypróbować. Ja połączyłam rabarbar i porzeczkę czerwoną też wyszła niezła konfitura :) Taka słodko kwaśna :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, tylko proponuję zmniejszyć ilość cukru niż ta podana w poście. Robiłam ją po raz pierwszy i jak dla mnie okazała się za słodka. Następnym razem na pewno dodam mniej cukru :) Pozdrawiam
Usuń