W końcu doczekałam się moich jagód. No, może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!!
Kruche ciasto:
Wykonanie:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek.
Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min.
W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem i mieszam z suchą galaretką. Białka ubijam na sztywną pianę dodając cukier.
Mus wykładam na podpieczone ciasto,
przykrywam ubitymi białkami i ponownie wstawiam do piekarnika na 30-35 min.
Kruche ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Mus jagodowy:
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Beza:
- 4 białka
- 1-2 łyżki cukru
Wykonanie:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek.
Mus wykładam na podpieczone ciasto,
przykrywam ubitymi białkami i ponownie wstawiam do piekarnika na 30-35 min.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie,musze je upiec mniam :)
Jeśli moim dzieciakom smakowało, to musi być dobre ciacho:)
UsuńJagody- dobrodziejstwo lasu, i tylko z takich wychodzą najsmaczniejsze pierogi i wszelkiego rodzaju ciasta, takie jak twoje!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, szkoda tylko, że ta idylla nie trwa cały rok:)
UsuńJagody górą...i tak ma być. Smak, zapach i masa dobrodziejstwa na talerzu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie, Elu, samo zdrowie na talerzu to i u mnie chociaż troszkę trzeba było dorzucić:) Bo jak wiadomo- jagody dobre na wszystko. Pozdrawiam:)
UsuńMam pytanie, jaki wymiar ma tortownica? ;) Czy 22 cm wystarczą?
OdpowiedzUsuńTak, akurat na zdjęciu jest 22 cm tortownica, ale ciasto można tez upiec w większej. Na pewno wystarczy. Pozdrawiam:)
UsuńMuszę koniecznie zrobić to ciasto.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Jest pyszne :)
Usuń