- 1 kostka masła
- 0,5 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1,5 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 paczki herbatników
- 1 puszka mleka skondensowanego
Masa śmietankowa:
- 2 śmietany kremówki
- 2 zagęstniki typu śmietan-fix
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Z mleka odlać pół szklanki, rozrobić w tym budynie, resztę mleka zagotować i ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, ma masę ułożyć paczkę herbatników. Mleko w puszce wrzucić do wody i gotować ok 2-3 godz. Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą paczką herbatników.Śmietanę kremówkę ubić razem z zagęstnikiem. Jeżeli jest zbyt płynna można dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, żelatynę. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ten Twój bit Bożenko to hit :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam to ciacho!! :)
OdpowiedzUsuńJak to jest smaczne!
OdpowiedzUsuń