Składniki:
- biszkopt czekoladowy z 6 jaj
- 1 litr śmietany kremówki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie wafli
- bakalie
Wykonanie:
Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze utrzeć. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Ale smakowity a do tego ta bita śmietana - bajka :)
OdpowiedzUsuńJest wspaniały, spokojnie możesz wypróbować :)
UsuńFajne ciacho, te wafle to zwykłe andruty czy jakieś wafelki??
OdpowiedzUsuńSą to zwykłe, suche wafle - andruty, które kupuję do przełożenia np: kremem lub dżemem. Pozdrawiam :)
UsuńNazwa jest odpowiednia!!!!!
OdpowiedzUsuńHe, he :D Dziękuję Aniu :)
UsuńBardzo fajne ciasto, lubię takie kremowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam
UsuńKiedyś....byłam w gościach i poczęstowali mnie ciastem z bitą śmietaną. Jem jem...czuję coś pod językiem...delikatnie wyciągam a tam grudka masła. O ja...już wiedziałam, że nie przełknę więcej. Siedziałam i udawałam, że jem...a jak wyszli gospodarze wrzuciłam sobie do torebki...całe szczęście że miałam w niej paczkę z podpaskami.
OdpowiedzUsuńBez podtekstów Beatko...Twoje wygląda wyśmienicie...bez śladów. :DD
No widzisz, Elu, do każdego mojego przepisu znajdziesz, jak zwykle, wspaniałą opowieść :D Ja myślę, że w moim cieście nie widać żadnych kawałków masła, a tym bardziej ich nie czuć :P Pozdrawiam :*
Usuń