piątek, 2 sierpnia 2013

Bajaderki







Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżeczki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • ok 1 kg ciasta
  • bakalie

Wykonanie:
Do garnuszka wkładam masło, cukier, kakao i mleko, i wszystko razem podgrzewam,aż powstanie czekolada.Dodaję rum oraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam akurat resztek ciasta ucieranego, które mi pozostało z poprzedniego pieczenia. Roztarłam je po prostu widelcem. Do tego przepisu pasuje praktycznie każdy rodzaj ciasta, najważniejsze aby było już suche a nie świeże
Drugim sposobem jest rozpuszczenie na parze dwóch tabliczek czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki 30% i 3 łyżek rumu. Do tego dodać 2 paczki pokruszonych herbatników, masę wymieszać i dalej postępować tak samo jak wyżej.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam bajaderki, które kojarzą mi się z dzieciństwem i cukiernią do której zabierali mnie rodzice w niedzielne popołudnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ladnie wygladają - bardzo lubię bajaderki napchane olbrzymią ilością bakalii ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, dziewczyny, za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...