Kokosanki w czekoladzie inaczej zwane też lemingtonami to pyszne połączenie delikatnego ciasta ucieranego z polewa kakaową oraz wiórkami kokosowymi. Uwielbiane przez dorosłych i dzieci, do tego podzielne i nadające się nawet na piknik. Polecam:)
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
Polewa:
- 2 kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 3-4 małe opakowania wiórek kokosowych(po 75 g)
Wykonanie:
Białka ubijam na pianę, dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypuję do masy, aby ciasto nie opadło, za pomocą łyżeczki do herbaty lub sitka. Na końcu wlewam olej, również stopniowo, po trochu. Mieszam, aż składniki ładnie się ze sobą połączą. Całość przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170'C przez jakieś 35-40 nim. Upieczone wyjmuję z blaszki i odstawiam aby przestygło. W tym czasie składniki na polewę wrzucam do garnuszka i gotuję czekoladę. Chłodne ciasto kroję w kosteczkę, obtaczam najpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych.(W razie konieczności polewę podgrzewam, nawet kilkakrotnie, gdyż szybko tężeje i nie można obtaczać kostek) Odstawiam na jakieś pół godziny w chłodne miejsce, by czekolada spokojnie zastygła, a wiórki nie odpadały od ciastek.
pamiętam takie z dzieciństwa jak moja ciocia je robiła :)
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu zrobić coś retro :)
Usuń