Translate

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto z cukinii

 Skoro na jednym blogu cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto z cukinii, na które to miałam chrapkę jakiś czas temu :) Polecam. Ciacho pyszne delikatne i długo utrzymuje wilgoć.
 Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona z efektu.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2 szklanka cukru
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 1/2 szklanki oleju
  • dżem porzeczkowy
Wykonanie:
Składniki suche wymieszałam razem w jednej misce dodając startą cukinię, w drugiej zaś wymieszałam składniki mokre. Połączyłam wszystko razem. Za pomocą łyżki wymieszałam ze sobą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45-50 minut. Upieczone wystudziłam, przekroiłam na połowę i posmarowałam dżemem porzeczkowym. Gotowe posypałam cukrem pudrem po wierzchu.









8 komentarzy:

  1. Oooo jaki cukiniowy potwór...aż się chce monitor polizać:D

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze że podano do tego ciasta z cukinii widelczyk - więcej będą mógł skonsumować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle wyjadacze Ela i Mirosław nie zostawili nic dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie Zuziu, specjalny kawałek został :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z cukini, zachęciłaś mnie aby go w koncu zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam pewne obawy przed próbowaniem, lecz zbędne się okazały. Ciasta smakuje wyśmienicie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.