sobota, 3 sierpnia 2013

Kilimandżaro

Ciekawa nazwa, prawda? Moja córka również zwróciła na to uwagę i cały dzień nagabywała mnie , aby upiec to właśnie ciasto. Po długich namowach wreszcie jest. Wspaniała, pyszna ,,góra", obsypana z wierzchu ,,śniegiem", która wprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:)
Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż  na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam






Składniki:
  • biszkopt czekoladowy z 6 jaj

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka morelowa

Masa budyniowa:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Wykonanie:
Upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić i przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać cukry waniliowe i cukier kryształ i ze smażyć jabłka na końcu wsypać galaretkę i chwilę dusić mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Hmm, nazwa czarująca. Ciasto piękne. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota - jabłka i masa budyniowa - połączenie idealnie dla mnie ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również bardzo smakowało to ciasto :) Polecam bo jest pyszne:)

      Usuń
  3. Rewelacja! niesamowite połączenie, ja dodałam galaretkę cytrynową i było pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...