niedziela, 4 sierpnia 2013

Rajska rolada

Czas pędzi jak szalony. Zakupy do szkoły trzeba już robić, w domu zawsze jakieś zajęcie się znajdzie, a ja obiecałam dodać szybciutko ten przepis, ale jakoś nie mogę się zebrać do kupy i przysiąść przy kompie na te kilkanaście minut. Wstyd po prostu:(  No, ale dziś jak już zasiadłam tutaj, to podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na rajską roladę, który to, jak zwykle, pochodzi z przepisów Siostry  Anastazji. Muszę przyznać, że wspaniała z niej gospodyni i ja jej normalnie za-zdrosz-czę. A co będę oszukiwać:) Taka jest prawda. Więc, kochani, zapraszam do wypróbowania tego, jak zwykle, wspaniałego ciasta:)






Składniki:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Biszkopt orzechowy:
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki

Masa:
  • 1/2 litra mleka 
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 kostki masła
  • 30 dag galaretki w cukrze

Wykonanie:
Biszkopt orzechowy-Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min  w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na  dwie części.
Rolada-Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym i wyłożyć tarte jabłka. 
Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.
Masa-Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt orzechowy. Całość można polać polewą czekoladową i odstawić na kilka  godzin w chłodne miejsce






8 komentarzy:

  1. Wspaniała rolada! Ale bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda :-) mniam. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby tylko rajska , ona jest niebiańska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu dbać o linię? Sama piekę a Ty jeszcze kusisz takimi pysznościami :) To jasne, że chętnie coś takiego bym zjadła, ale żeby zjeść, musze upiec, bo... warto. Beatko to ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Mam nadzieję, że nie przejdziesz od razu na dietę, bo Ela się tylko ucieszy :P Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...