Czas pędzi jak szalony. Zakupy do szkoły trzeba już robić, w domu zawsze jakieś zajęcie się znajdzie, a ja obiecałam dodać szybciutko ten przepis, ale jakoś nie mogę się zebrać do kupy i przysiąść przy kompie na te kilkanaście minut. Wstyd po prostu:( No, ale dziś jak już zasiadłam tutaj, to podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na rajską roladę, który to, jak zwykle, pochodzi z przepisów Siostry Anastazji. Muszę przyznać, że wspaniała z niej gospodyni i ja jej normalnie za-zdrosz-czę. A co będę oszukiwać:) Taka jest prawda. Więc, kochani, zapraszam do wypróbowania tego, jak zwykle, wspaniałego ciasta:)
Składniki:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Biszkopt orzechowy:
- 1 szklanka mielonych orzechów
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 kostki masła
- 30 dag galaretki w cukrze
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy-Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.
Rolada-Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym i wyłożyć tarte jabłka.
Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.
Masa-Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt orzechowy. Całość można polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
Wspaniała rolada! Ale bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, bo jest pyszna :)
UsuńAle pysznie wygląda :-) mniam. Poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Częstuj się Marzenko :)
UsuńŻeby tylko rajska , ona jest niebiańska :)
OdpowiedzUsuńOj, tak, Elu, niebiańska :D
UsuńI jak tu dbać o linię? Sama piekę a Ty jeszcze kusisz takimi pysznościami :) To jasne, że chętnie coś takiego bym zjadła, ale żeby zjeść, musze upiec, bo... warto. Beatko to ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Mam nadzieję, że nie przejdziesz od razu na dietę, bo Ela się tylko ucieszy :P Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń