niedziela, 4 sierpnia 2013

Pleśniak

O tym cieście przypomniała mi moja córka, która stwierdziła, że dawno go nie jadła. Zapytałam  ją więc, gdzie jadła pleśniaka, gdyż ja nie robiłam go tyle lat, że nie mogła pamiętać jego smaku:) Odpowiedziała, że u siostry ciotecznej:)) I tak od słowa, do słowa postanowiłyśmy upiec ciasto.Tylko jak  okazało się, ze nie mam w domu dżemu, postanowiłyśmy odłożyć pieczenie na później. Ale przecież jabłek ci u mnie dostatek, tak więc zrobiłyśmy pleśniaka z jabłkami zamiast dżemu. Może nie był taki fajny kwaskowy, ale jednak był. I moje dzieciaki były strasznie  zadowolone, że takie pyszne ciacho pojawiło się na naszym stole.Okazało się ,że jedna blacha to za mało dla tych moich  ,,potworów" ciasteczkowych:)

pleśniak





Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek 
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 opakowania kisielu wiśniowego

Wykonanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać żółtka oraz wiórki masła i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części, jedną białą rozwałkować na blaszkę, do drugiej dodać kakao i słodzić w lodówce razem z trzecią białą częścią ciasta. Na pierwszą część wyłożyć starte jabłka, białka jajek ubić na pianę dodając 4 łyżki cukru i kisiel- ja dodałam tylko jeden kisiel i też pianka ma ładny kolorek. Pianę wyłożyć na jabłka, na to zetrzeć najpierw ciemną część, potem jasną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170'C na 50 min.



2 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...