niedziela, 4 sierpnia 2013

Rolada z jabłkami

Dziś podam Wam przepis na roladę właśnie z jabłuszkami w roli głównej. A przepis na tę roladę zaczerpnęłam z przepisu siostry Anastazji na rajską roladę, który to dodam następnym razem.






Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować masłem i posypać cukrem waniliowym. Na to zetrzeć umyte i obrane ze skórki jabłka. delikatnie rozłożyć jabłka na całej powierzchni blaszki.
Białka ubić na pianę dodając po trochu cukier i po 1  żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko zwinąć w roladę. Odstawić aby rolada wystygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego gustu. A potem to tylko smacznego mogę życzyć:)



4 komentarze:

  1. to jakąś imprezkę chyba wczoraj miałaś że tyle ciast napiekłaś do gustu najbardziej ta rolada mi przypadła poproszę kawałeczek......albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, Madziu, nie było imprezki :) To tylko przenoszenie bloga z jednej stronki na drugą :D A na ciacho serdecznie zapraszam. Rolada gotowa w 15... no, może w 30 min. :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...