Dziś podam Wam przepis na roladę właśnie z jabłuszkami w roli głównej. A przepis na tę roladę zaczerpnęłam z przepisu siostry Anastazji na rajską roladę, który to dodam następnym razem.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 średniej wielkości jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować masłem i posypać cukrem waniliowym. Na to zetrzeć umyte i obrane ze skórki jabłka. delikatnie rozłożyć jabłka na całej powierzchni blaszki.
Białka ubić na pianę dodając po trochu cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko zwinąć w roladę. Odstawić aby rolada wystygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego gustu. A potem to tylko smacznego mogę życzyć:)
to jakąś imprezkę chyba wczoraj miałaś że tyle ciast napiekłaś do gustu najbardziej ta rolada mi przypadła poproszę kawałeczek......albo dwa :)
OdpowiedzUsuńNie, Madziu, nie było imprezki :) To tylko przenoszenie bloga z jednej stronki na drugą :D A na ciacho serdecznie zapraszam. Rolada gotowa w 15... no, może w 30 min. :)
UsuńWyglada wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I wspaniale smakuje :)
Usuń