środa, 28 sierpnia 2013

Racuchy z dyni

Moja dynia w końcu urosła, no może nie była jeszcze całkiem taka olbrzymia, ale była już piękna i żółciutka jak słoneczko. Nie potrafiłam dłużej opierać się pokusie i poszłam do ogrodu i ją zerwałam. Faktycznie, była dość sporych rozmiarów, więc została podzielona na kilka części z których powstały różne potrawy. Jedną z nich są właśnie racuchy, na które przepis znalazłam tutaj. Delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne.


Składniki:
  • 1/4 dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię myję, obieram a miąższ ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wbijam jajka, dodaję cukier do smaku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewam olej i kładę łyżką niewielkie placki ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażę na rumiano z obu stron. Osączam na ręcznikach papierowych i posypuje cukrem pudrem.











Z dziećmi i dla dzieci


10 komentarzy:

  1. No proszę, ja też dzisiaj robiłam racuszki, ale tradycyjnie , drożdżowe, dynie uwielbiam pod każdą postacią, racuszki na pewno wysmienite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Bożenko. Są wyśmienite, puszyste i bardzo delikatne.

      Usuń
  2. Beatko...a dodaj następnym razem odrobinę mielonych goździków. Zobaczysz jak świetnie do siebie pasuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o goździkach, ale musiałam sprawdzić, czy w ogóle posmakują moim ,,potworkom ciaasteczkowym" :D Dodam następnym razem i zobaczy się :)

      Usuń
  3. goździki są dobre jak kogoś boli ząb a do placków troszkę cynamony :) hr...............

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Się nie znasz...goździki są stworzone dla dyni...jak pięść do oka. :D

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam wszelakie placuszki dyniowe wielokrotnie i trzeba przyznac, ze dynia sprawdza sie w nich znakomicie!

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...