Przez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa, babkę dwukolorową. Szybko, sprawnie i pysznie jej to poszło. Możecie przygotować taką babkę nawet wtedy, gdy goście już są w progu :D Polecam, jest pyszna
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem na puszysta masę, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki kakao. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Na spód wylewam ciasto jasne, na wierzch- ciasto ciemne i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45-50 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilkanaście minut w foremce. Potem wyjmuję z foremki i posypuję cukrem pudrem.
Babka marmurkowa to chyba jedna z najprostszych ale za to najsmaczniejszych babek :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ... i szybko się ją przygotowuje :)
UsuńFaktycznie coś dla mnie...jak mi się nie odwidzi...robię na niedzielę.
OdpowiedzUsuńAle jakby co Beatko...zobowiązuję Cię...masz mi przypomnieć w piątek:) :D
Załatwione :)
Usuńuwielbiam takie babki... :D :D musze znowu zrobić!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń