środa, 4 września 2013

Babka marmurkowa

Przez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa, babkę dwukolorową. Szybko, sprawnie i pysznie jej to poszło. Możecie przygotować taką babkę nawet wtedy, gdy goście już są w progu :D Polecam, jest pyszna


Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem na puszysta masę, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki kakao. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Na spód wylewam ciasto jasne, na wierzch- ciasto ciemne i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45-50 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilkanaście minut w foremce. Potem wyjmuję z foremki i posypuję cukrem pudrem.







6 komentarzy:

  1. Babka marmurkowa to chyba jedna z najprostszych ale za to najsmaczniejszych babek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ... i szybko się ją przygotowuje :)

      Usuń
  2. Faktycznie coś dla mnie...jak mi się nie odwidzi...robię na niedzielę.
    Ale jakby co Beatko...zobowiązuję Cię...masz mi przypomnieć w piątek:) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie babki... :D :D musze znowu zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...