Ten przepis powinnam była dodać już dawno temu. Jest to niesamowite ciasto 3 w 1,gdyż składa się z trzech ciast połączonych razem. To jest: sernik, makowiec i orzechowiec.Fakt, że jest dużo pisania i pewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd. Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto
Składniki:
- 25 dag maki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 25 dag maku
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy
Masa orzechowa:
- 35 dag orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 białka
Masa serowa:
- 1/2 kg białego sera
- 20 dag masła
- 6 jajek
- 40 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Ze składników zagnieść kruche ciasto.
Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek.
Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek.
Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka.
Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.