piątek, 9 sierpnia 2013

Z masą brzoskwiniową Siostry Anastazji

Nie chce mi się dziś wiele pisać, więc podam tylko przepis. 
Dodam tylko, że przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:) czyli wart grzechu:)






Składniki:
  • biszkopt orzechowy z 6 jaj

Biszkopt kokosowy:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I piec w temp.180'C przez ok 30-40 min.Z brzoskwiń odlać sok i dopełnić wodą jeżeli nie będzie pełnej szklanki soku.Budyń wymieszać z łyżką mąki i ugotować na odlanym soku. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pianę, dodając wystudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce i wymieszać. N spód wyłożyć jedną część biszkoptu orzechowego, potem połowę masy z brzoskwiniami, na to biszkopt kokosowy, reszta masy i przykryć biszkoptem orzechowym.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I tak smakuje :) Jest przepyszne :)

      Usuń
    2. O jejku,ależ to musi być pyszne. Beatko, uwielbiam przepisy siostry Anastazji, często z nich korzystam.
      Udało Ci się ciasto znakomicie.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Dziękuję Bożenko :) Chyba już zauważyłaś, że ja jestem wprost uzależniona od przepisów Siostry Anastazji. Do tego stopnia, aż boje się kupić książkę z przepisami Siostry Anieli :D Oj, działoby się działo:)

      Usuń
  2. Fajne ciacho tylko trochę dużo jajek trzeba zużyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Fakt, jajek potrzeba w sumie 12 sztuk, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Pozdrawiam Jolu:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...