Dziś polecam kolejne ptasie mleczko. Tak, wiem, dodałam już taki przepis, a nawet dwa, ale ten różni się od poprzednich. Sami sprawdźcie :D
Składniki:
- 7 i 1/2 łyżki żelatyny
- 5 białek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 cytryna
- 1/2 pomarańczy
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/2 tabliczki czekolady
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem waniliowym. Owoce sparzyć, wycisnąć z nich sok. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać sok z owoców i wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.Śmietanę delikatnie połączyć z białkami, wlać ostrożnie żelatynę, przelać do płaskiej formy i odstawić do całkowitego stężenia ( ok 2 godz) Masę wyjąć, kroić ostrym nożem na małe 2-3 cm prostokąty lub wycinać foremką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej pianki i odstawić na kratkę, aby nadmiar czekolady spłynął.
Ja poszłam troszkę na łatwiznę i zamiast pobawić się trochę z tą polewą, po prostu wylałam masę na biszkopty i całość polałam polewą- też bardzo dobre.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń