środa, 18 września 2013

Babka kakaowa

Ostatnio przerzuciłam się na pieczenie babek. Czemu? Sama nie wiem. Może dlatego, że szybko się je robi, a może dlatego że zawsze się udają. Trudno mi to stwierdzi jednoznacznie. Na pewno i jedno i drugie ma wpływ na to, że je robię. A może jeszcze dlatego, że  są pyszne :D
W każdym razie babki są pyszne, zawsze mi wyrastają i robi się je błyskawicznie.



Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem na puch, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem olej. Wsypuję kakao, a na końcu dodaję dżem. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułą tartą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C na 45-50 minut. Upieczoną zostawiam na kilkanaście minut w piekarniku. Potem wyjmuję ,a kiedy ciasto odstaje od ścianek blaszki przekładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem.





11 komentarzy:

  1. Wspaniała ta Twoja babeczka Beatko:) uwielbiam babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko:) Ja także uwielbiam babki, od czasu gdy zaczęłam je sama piec :D

      Usuń
  2. Beata jak zwykle serwuje coś dobrego i ciekawego więc nic dziwnego że już połowy nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko moja Beatko...nie bądź żyła rzuć kawalątko:P

    OdpowiedzUsuń


  4. Mam na imię Michał i reprezentuję BLOGOWSKAZ, serwis promujący bloggerów w SocialMedia. Czarny Szczur polecił nam Twój blog, liczymy że skusisz się na błyskawiczna promocję.

    Odwiedź stronę http://blogowskaz.org, aby uzyskać więcej informacji kliknij tu


    "Z doświadczenia wiemy, że próby promocji na facebook'u mogą być czasami bardzo trudne. Potrzebujemy ludzi którzy będą klikać "Lubię to", co nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Niejednokrotnie samodzielny proces promocji w internecie może okazać się kłopotliwy i czasochłonny. Kampanie marketingowe w internecie mogą okazać się bardzo drogie, często nie potrafimy panować nad procesem, za który płacimy. Skąd więc mamy mieć pewność, że to działa? Na szczęście jest proste i darmowe rozwiązanie. Działasz szybko, skutecznie i posiadasz pełną kontrolę nad swoją popularnością. Uwierz, to się opłaca. "



    Michał Pudełko
    specjalista ds. marketingu
    Portal Blogowskaz







    OdpowiedzUsuń


  5. Mam na imię Michał i reprezentuję BLOGOWSKAZ, serwis promujący bloggerów w SocialMedia. Czarny Szczur polecił nam Twój blog, liczymy że skusisz się na błyskawiczna promocję.

    Odwiedź stronę http://blogowskaz.org, aby uzyskać więcej informacji kliknij tu


    "Z doświadczenia wiemy, że próby promocji na facebook'u mogą być czasami bardzo trudne. Potrzebujemy ludzi którzy będą klikać "Lubię to", co nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Niejednokrotnie samodzielny proces promocji w internecie może okazać się kłopotliwy i czasochłonny. Kampanie marketingowe w internecie mogą okazać się bardzo drogie, często nie potrafimy panować nad procesem, za który płacimy. Skąd więc mamy mieć pewność, że to działa? Na szczęście jest proste i darmowe rozwiązanie. Działasz szybko, skutecznie i posiadasz pełną kontrolę nad swoją popularnością. Uwierz, to się opłaca. "



    Michał Pudełko
    specjalista ds. marketingu
    Portal Blogowskaz







    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś ją upiekłam, pyszna:) na pewno jeszcze użyję tego przepisu:) Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało :) Dziękuję za miłe słowa Magdo i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Pieczenie babek to świetny pomysł! To klasyczne ciasto nie tylko wygląda pięknie, ale też jest wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu. Twój przepis na babkę wygląda zachęcająco, a dżem porzeczkowy dodaje ciekawego smaku, który z pewnością zaskoczy wielu smakoszy.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...