sobota, 28 września 2013

Ciasteczka prawie jak oreo

Przyznam szczerze, że, ostatnio, nie chciało mi się  piec ciasta, a to z tego powodu, że prawie trzy dni zajęło nam balowanie na weselu u chrześnicy mojego męża :D Wniosek prosty-zbyt wiele ciasta :P. Ale minęło już kilka dni od tamtej chwili i wszyscy domownicy zaczęli się dopominać czegoś słodkiego. Już dawno chciałam zrobić jakieś kruche ciasteczka, więc zrobiłam kruche ciasteczka kakaowe i pyszną masę do przełożenia.


Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku 
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki - 36%
Wykonanie:
Żółtka z cukrem pudrem ucieram na puch. Masło siekam z mąką, szczyptą soli, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję utarte  żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam na 20-30 min do zamrażalnika. Wyjmuję i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 12-15 min. Gorące wyjmuję, układam na desce i zostawiam by przestygły.
 Masło ucieram dodając po łyżce cukier puder. Wsypuję po łyżce mleko w proszku, nie przerywając ucierania. Na końcu dolewam dwie łyżki słodkiej śmietanki, chwilę ucieram. Gotową  masą smaruję jedno ciasteczko i przykrywam drugim. 









8 komentarzy:

  1. Lubię kremy z dodatkiem mleka w proszku i odrobiną alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol, a owszem, ale nie dla dzieci, więc omijam go w przepisach szerokim łukiem, Elu. Ale możesz sobie dodać i napisz jak smakowały :)

      Usuń
    2. Można dodać zapachu rumowego i będzie po bólu :)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis :) lubię takie ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
  3. mm ale pysznosci:) na pewno sa lepsze niz oreo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i super :) ciekawy przepis, ja też bardzo lubię kremy z dodatkiem mleka w proszku, więc nie zostało nic jak wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...