sobota, 14 września 2013

Ciasteczka ryżowe

Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania.  Do tego jeszcze trafiłam do rady rodziców i tak cały czas coś się dzieje.
Ale dziś się wzięłam i upiekłam ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia.





Składniki:

  • 400 gram płatków ryżowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie)
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie)
  • marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni
Wykonanie:
Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką  do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu. 











Z dziećmi i dla dzieci


6 komentarzy:

  1. O…..a na tym zdjęciu widzę aż piętnaście świeżych chrupiących i pysznych ciasteczek. Czyli na g+ już ktoś dwa podwędził ale nie dziwę się – są zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mirku :)Te ciasteczka znikają w zastraszającym tempie :)

      Usuń
  2. Oooo ooo ooo pierwszy łasuch G+ był pierwszy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo widzisz Elu, kto późno przychodzi, sam sobie szkodzi. A ciasteczka są, owszem, ale tylko na zdjęciu :)

      Usuń
  3. Oj, nie robilam ich od wiekow! A pamietam, ze byly pyszne!

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu, cała przyjemność po mojej stronie. A , ciasteczka owszem, bardzo pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...