niedziela, 8 września 2013

Semifreddo z malinami i sokiem truskawkowym

Pyszny, prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w upalne dni, deser mrożony.


Składniki:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki świeżych malin
  • kilka łyżek soku z truskawek
Wykonanie:
Śmietanę ubijam na sztywno dodając dwie łyżki cukru pudru. Jajka oparzam wrzątkiem, żółtka ucieram na parze z dodatkiem pozostałego cukru pudru, na puszystą pianę. Łączę ze sobą oba składniki. Maliny rozcieram widelcem i łączę z masą śmietankowo-jajeczną. Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładam masę do formy i wstawiam  do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Deser wyjmuję na talerz, kroję w plastry i każdy polewam niewielką ilością soku truskawkowego.











8 komentarzy:

  1. ponownie nikogo nie ma :)))) sam sobie zjem i już :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo Ten gość na górze listy...zawsze pierwszy:D Ja się tak nie bawię:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę autora bloga o kontakt mailowy do patrycja.mazurczak@deliveryhero.com w celu weryfikacji bloga biorącego udział w konkursie "Comfort food - jedzenie na pocieszenie".

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...