sobota, 19 października 2013

Sękacz


Nawet nie bardzo pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam sękacza. Miałam może 12, a może 13  lat :D Toż to minęły wieki od tego czasu.
Fakt, że ten sękacz z wyglądu nie przypomina oryginału , za to smak jest zbliżony.
   Prawdziwy sękacz wypiekany jest na rożnie, nad otwartym ogniem, ale ja nie posiadam specjalistycznego sprzętu.



Składniki:
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
 Masło ucieram z cukrem na puch. Do masy maślanej dodaję po dwa jajka i po szklance mąki, cały czas miksując.( Do ostatniej porcji mąki dodaję proszek do pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam na grzanie na górną grzałkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 min. Na zrumieniony wierzch rozsmarowuję łyżką kolejną porcję ciasta i ponownie wstawiam na 15 minut. Czynność powtarzam do całkowitego wyczerpania ciasta . Wyszło mi 5 warstw. Upieczone odstawiam do wystygnięcia.




22 komentarze:

  1. Jestem z Podlasia, krainy sękacza, wątpliwe jest uzyskanie podobnego smaku w domu, ale zawsze można próbować. Niemniej ciasto wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, Joanno. Ciasto nie wygląda jak typowy sękacz. Ale lepiej próbować niż żałować, że się nie spróbowało. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Betti i ja nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam...aż wstyd. Jak mnie najdzie na pieczenie, skradnę Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kradnij, Elu :) Ale ten sękacz jest raczej sękaczo-podobny:)

      Usuń
  3. ale dlaczego ten sękacz jest płaski? powinien być chyba okrągły :) mimo wszystko dwa kawałki dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty, Mirku, wszystko byś chciał okrągłe :D Nie mam sprzętu, to musi być płaski :D

      Usuń
    2. Wiesz jak to jest - krągłości pociągają ale jak jest dobry to płaski również zjem :)

      Usuń
    3. Moim domownikom smakował, ale oni zjedzą nawet sam cukier :) Kwestia gustu, musisz zrobić i sam się przekonać :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jesli chodzi o sekacz, to tez uważam, że takiego prawdziwego nie da sie w domu zrobic. Kiedys jednak pieklam taki domowy sękacz w tortownicy wg przepisu z gazety i choc niestety nie smakowal jak tradycyjny, był smaczny i pięknie sie prezentował. Ciesze sie, ze dodalas na niego przepis bo tamten gdzies zgubilam, a chcialabym znow go upiec.
    i oczywiście dodaje blog do listy ulubionych, bo widzę tu sporo przepisów na moje ulubione smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć:) Ten przepis mam jeszcze od mojej mamy, a miałam gdzieś właśnie podobny, tylko robiony w tortownicy. Jak znajdę to na pewno się podzielę nim na blogu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Z czasów, kiedy jadłam sękacz pozostał mi smak. Myślę, że jak upiekę go wg Twojego przepisu, to wspomnienia ożyją. Chętnie zagoszczę tu i będę "wpadać" z wizytą po ciekawe przepisy. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że nie jeden przepis jeszcze przypadnie wszystkim do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Ciekawy jestem smaku tego Twojego sękacza.Wypada go kiedyś zrobić.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, możesz robić. W smaku- jedna córka stwierdziła, że smakuje jak sernik, reszta, że po prostu pyszne :D Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Ale mi smaka narobiłaś Beata, nie pamiętam kiedy jadłam! :) muuuuuszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obserwuję, nie myślałam że tego jeszcze nie zrobiłam! wybacz

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Nam smakował, Bożenko. Może i Tobie przypadnie do gustu :)Pozdrawiam

      Usuń
  10. witam jakie mają być te warstwy ? tak grubiej rozsmarowane czy takie cieńsze? bo nie pisze i jaka powinna być jej konzystęcja ,bo jestem w trakcie pieczenia :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warstwy powinny być jak najcieńsze, a konsystencja ciasta jest raczej gęsta

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...