Jakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający.
Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz.
Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta. Kto spróbuje, ten sam się przekona:)
Składniki:
Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz.
Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta. Kto spróbuje, ten sam się przekona:)
Składniki:
- 1/2 litra miodu
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 kostka margaryny lub smalcu
- 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Przyprawy
- po 2 płaskie łyżeczki cynamony i imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 czubata łyżka kakao
Bakalie:
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce.
NIE DO LODÓWKI
Blachę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min.
Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie
Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą.
Mój na razie leżakuje i czeka :)
Ja dziś będę robiła pierniczki,ale one leżakują tylko 24 godziny.
OdpowiedzUsuńMuszę sie kiedyś skusić na ten piernik, bo jestem ciekawa smaku.
Agato, polecam. Ten zapach i smak nie ma porównania :)
Usuńdajcie mnie na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńMusisz zaczekać, aż ,,dorośnie" :D
UsuńNa pewno pyszny będzie ten piernik, bo im starszy tym lepszy!!! ja w przyszłym roku, będę robić takiego typu, tego roku tylko pierniczki.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!!!!
Aniu, mam zamiar zrobić jeszcze i pierniczki :) Pozdrawiam:)
UsuńTakie dojrzewające pierniki są najlepsze, najsmaczniejsze, pachnące... Moja córcia taki piecze, więc jak piekę takie "na szybko"
OdpowiedzUsuńPozazdrościć, przydałby mi się ktoś taki jak Twoja córcia Krysiu. A talent pewnie ma po mamusi, bo Twój blog jest wspaniały :) Pozdrawiam :)
UsuńPodobny robiła moja mama,był pyszny.Beatko.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuńDziękuję Chris :) Tobie również życzę radosnych chwil w gronie rodziny i przyjaciół oraz wszelkich wspaniałości na stole:) No, ale z takim kucharzem, na pewno ich nie zabraknie :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTaki piernik robią u nas moja mama i córka, ja pieke babeczki- takie na raz i na już:)pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam serdecznie i miło wiedzieć, że ten przepis na piernik jest bardzo popularny :)
UsuńPrzyznam się, że nigdy nie robiłam, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, Justynko. Z tej porcji wyszły dwie duże sztuki, a jedna tylko się mignęła:)
Usuń