Świetne jako prezent swiąteczny

sobota, 21 grudnia 2013

Piernik staropolski dojrzewający

Jakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający.
 Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz.
Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta. Kto spróbuje, ten sam się przekona:)



Składniki:
  • 1/2 litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny lub smalcu
  • 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
Przyprawy
  • po 2 płaskie łyżeczki cynamony i imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 czubata łyżka kakao
Bakalie:
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce. 


NIE DO LODÓWKI
Blachę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min.


Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie


Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą.

Mój na razie leżakuje i czeka :)




14 komentarzy:

  1. Ja dziś będę robiła pierniczki,ale one leżakują tylko 24 godziny.
    Muszę sie kiedyś skusić na ten piernik, bo jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, polecam. Ten zapach i smak nie ma porównania :)

      Usuń
  2. Na pewno pyszny będzie ten piernik, bo im starszy tym lepszy!!! ja w przyszłym roku, będę robić takiego typu, tego roku tylko pierniczki.
    Wesołych Świąt!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mam zamiar zrobić jeszcze i pierniczki :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Takie dojrzewające pierniki są najlepsze, najsmaczniejsze, pachnące... Moja córcia taki piecze, więc jak piekę takie "na szybko"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozazdrościć, przydałby mi się ktoś taki jak Twoja córcia Krysiu. A talent pewnie ma po mamusi, bo Twój blog jest wspaniały :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Podobny robiła moja mama,był pyszny.Beatko.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Chris :) Tobie również życzę radosnych chwil w gronie rodziny i przyjaciół oraz wszelkich wspaniałości na stole:) No, ale z takim kucharzem, na pewno ich nie zabraknie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Taki piernik robią u nas moja mama i córka, ja pieke babeczki- takie na raz i na już:)pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam serdecznie i miło wiedzieć, że ten przepis na piernik jest bardzo popularny :)

      Usuń
  6. Przyznam się, że nigdy nie robiłam, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, Justynko. Z tej porcji wyszły dwie duże sztuki, a jedna tylko się mignęła:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.