wtorek, 25 lutego 2014

Babka pianka z sosem z chałwy

Pomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :)



Składniki:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki bakalii
Sos z chałwy:
  • 200 gram chałwy
  • 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło. 
Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło. 
Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.


32 komentarze:

  1. I co i po co...pytam się po co? Tak mnie z rana stresować? Ja tu sobie siedzę w samotności, zagryzam bułką z serem a ta mi wstawia pod nos...taką babuchę. :( Prawdziwy Potwór :) Miłego dnia Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to po co? Po to, by Cię zmobilizować do pieczenia babek :) Prawdziwy Potwór ze mnie :D pozdrawiam Elu, miłego dnia

      Usuń
  2. wygląda smacznie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, znów kusisz mnie chałwą. Mam do niej słabość, jak już pisałam. Ale Twoja babka wygląda tak pysznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, Krysiu, ja też :) Dlatego dodaję chałwę do ciast i ciasteczek :D Pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Była bardzo smaczna :) Pozdrawiam Moniko :)

      Usuń
  5. Beatko babka wyśmienita, a jeszcze ten sosik do tego, po prostu pychotka!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka babką, ale ten sosik brzmi obłędnie dla takiego chałwopochłaniacza jak ja:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, dlatego go zrobiłam, bo ja, mój mąż i córka nie możemy się jej oprzeć :) Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  7. Chałwa kojarzy mi się ze świętami i dzieciństwem. Pamiętam jak moja mama kupiła chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. A ja kilka razy dziennie wyjmowałam tą puszkę, i wyobrażałam sobie jak może smakować. Do dzisiejszego dnia dałabym się sprzedać za chałwę. Staram się raczej jej nie kupować, bo gdy jest to wiem, że wciągnę ją za jednym zamachem;-)
    Zastanawiam się jak to się stało, że Cię jeszcze nie dodałam u siebie do ulubionych na blogu. Już naprawiam ten błąd. Miłego dnia Beatko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam podobny przypadek, do Twojego Grażynko :) I od tego czasu jestem uzależniona od tego smaku :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Babka pyszna styropianowa. Robię podobną, ale z tym sosem to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Znów widzę fajny sposób na wykorzystanie białe, który ląduje w moim kajecie komputerowym.
    A sos to absolutna nowość dla mnie.Ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko :) A sosik-pyszności !!! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Ciekawie z tym sosem, na pewno smakowe wrażenia niesamowite :) Babunia też mnie zainteresowała, jak tylko zostaną mi białka to ją "uskutecznię" :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na Twoją opinię Justynko :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Muszę sobie gdzieś zapisać ten przepis, bo często nie wiem co począć z białkami, a bezy są dość oklepane.

    OdpowiedzUsuń
  12. same smakowitości u Ciebie, chetnie wyprobuje ten przepis:)

    Witaj:) Bardzo fajnie prowadzisz bloga. Ładne Zdjęcia.

    U mnie moja pasja rękodzieło - ozdoby wielkanocne, poduszki, decoupage, butelki, stroiki, moje obrazy .... zapraszam !
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Ja próbuje rozprzestrzenić swojego bloga po sieci, jeżeli byłabyś tak miła to proszę o wstawienie mojego linku do siebie, może zechcesz dodać się do grona obserwatorów, pozostać na dłużej, ocenić poprzez komentarz, lub poprostu zajrzeć :) Dziękuję !

    postaram się odwdzięczyć :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. Delicious!" Lets follow each other?
    http://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  14. We absolutely love your blog and find most of your post's
    to be precisely what I'm looking for. Do you offer guest writers to write content for
    you? I wouldn't mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write related to here.
    Again, awesome weblog!

    Feel free to surf to my web blog ... online

    OdpowiedzUsuń
  15. Na takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten wpis dał mi do myślenia

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...