Pomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :)
Składniki:
Składniki:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki bakalii
Sos z chałwy:
- 200 gram chałwy
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.
Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.
I co i po co...pytam się po co? Tak mnie z rana stresować? Ja tu sobie siedzę w samotności, zagryzam bułką z serem a ta mi wstawia pod nos...taką babuchę. :( Prawdziwy Potwór :) Miłego dnia Beatko :)
OdpowiedzUsuńJak to po co? Po to, by Cię zmobilizować do pieczenia babek :) Prawdziwy Potwór ze mnie :D pozdrawiam Elu, miłego dnia
Usuńwygląda smacznie, ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko, znów kusisz mnie chałwą. Mam do niej słabość, jak już pisałam. Ale Twoja babka wygląda tak pysznie...
OdpowiedzUsuńJa też, Krysiu, ja też :) Dlatego dodaję chałwę do ciast i ciasteczek :D Pozdrawiam i dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Była bardzo smaczna :) Pozdrawiam Moniko :)
UsuńBeatko babka wyśmienita, a jeszcze ten sosik do tego, po prostu pychotka!!! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Meggy :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBabka babką, ale ten sosik brzmi obłędnie dla takiego chałwopochłaniacza jak ja:) pycha:)
OdpowiedzUsuńHe, dlatego go zrobiłam, bo ja, mój mąż i córka nie możemy się jej oprzeć :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńChałwa kojarzy mi się ze świętami i dzieciństwem. Pamiętam jak moja mama kupiła chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. A ja kilka razy dziennie wyjmowałam tą puszkę, i wyobrażałam sobie jak może smakować. Do dzisiejszego dnia dałabym się sprzedać za chałwę. Staram się raczej jej nie kupować, bo gdy jest to wiem, że wciągnę ją za jednym zamachem;-)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jak to się stało, że Cię jeszcze nie dodałam u siebie do ulubionych na blogu. Już naprawiam ten błąd. Miłego dnia Beatko:-)
Miałam podobny przypadek, do Twojego Grażynko :) I od tego czasu jestem uzależniona od tego smaku :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBabka pyszna styropianowa. Robię podobną, ale z tym sosem to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam Weroniko :)
UsuńZnów widzę fajny sposób na wykorzystanie białe, który ląduje w moim kajecie komputerowym.
OdpowiedzUsuńA sos to absolutna nowość dla mnie.Ciekawie.
Dziękuję Bożenko :) A sosik-pyszności !!! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiekawie z tym sosem, na pewno smakowe wrażenia niesamowite :) Babunia też mnie zainteresowała, jak tylko zostaną mi białka to ją "uskutecznię" :) :)
OdpowiedzUsuńCzekam w takim razie na Twoją opinię Justynko :) Pozdrawiam :)
UsuńMuszę sobie gdzieś zapisać ten przepis, bo często nie wiem co począć z białkami, a bezy są dość oklepane.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Usuńsame smakowitości u Ciebie, chetnie wyprobuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWitaj:) Bardzo fajnie prowadzisz bloga. Ładne Zdjęcia.
U mnie moja pasja rękodzieło - ozdoby wielkanocne, poduszki, decoupage, butelki, stroiki, moje obrazy .... zapraszam !
http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
Ja próbuje rozprzestrzenić swojego bloga po sieci, jeżeli byłabyś tak miła to proszę o wstawienie mojego linku do siebie, może zechcesz dodać się do grona obserwatorów, pozostać na dłużej, ocenić poprzez komentarz, lub poprostu zajrzeć :) Dziękuję !
postaram się odwdzięczyć :))
Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDelicious!" Lets follow each other?
OdpowiedzUsuńhttp://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/
Thank you :)
Usuńwygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWe absolutely love your blog and find most of your post's
OdpowiedzUsuńto be precisely what I'm looking for. Do you offer guest writers to write content for
you? I wouldn't mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write related to here.
Again, awesome weblog!
Feel free to surf to my web blog ... online
Brawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia
OdpowiedzUsuń