poniedziałek, 17 lutego 2014

Domowa chałwa

Wyrób chałwy jest procesem długotrwałym i naprawdę nie wiem, czy w domu można zrobić taką jak w sklepie.Trzeba dodać karmel i wciągać te nitki za pomocą drewnianej łyżki, tak by później można było wyczuć ten karmel podczas konsumpcji. Może z wyglądu nie przypomina tej ze sklepu, ale w smaku nie czułam zbyt wielkiej różnicy. No, może brakowało mi tych nitek karmelu w oryginale, ale cóż , coś za coś :)



Składniki:

Wykonanie:
Sezam podrażam na suchej patelni, studzę i przekładam do blendera. Miksuję na płynną masę, dodaję masło kokosowe, miksuję. Dosładzam miodem, masę wykładam na papier do pieczenia, formuję wałek i wkładam na do lodówki, aż zastygnie. Wyjmuję, kroję na kawałki i gotowe :)


 Rada: Do masy można dodać kakao lub  bakalie, wtedy otrzymamy chałwę kakaową lub z bakaliami.





Domowy Wyrób

17 komentarzy:

  1. No nareszcie :) czekam i czekam na ten przepis :) ale słodycz :) dobrze, ze moje dzieciaki nie widzą jutro musiałabym robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko, trafiłaś w mój czuły smak. Uwielbiam chałwę. Ograniczam się jednak w jedzeniu. Ale teraz kiedy podałaś świetny przepis, to chyba się nie powstrzymam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, coś dla nas- jesteśmy chałwożercami:) super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałwe i sezamki. Jak znajdę deko czasu skorzystam z przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle pyszne.Bardzo lubię chałwę.Niestety jem bardzo rzadko przez te kalorie.Życie jest niesprawiedliwe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj by się zjadło, ale ten bogaty zasób kalorii...nie będę ukrywać, że rzadko robię, a to dlatego żebym wsunęła zaraz wszystko. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze:) To są pierwsze moje próby zrobienia chałwy w domu. Muszę jeszcze wypróbować sposób z mlekiem w proszku oraz z karmelem. Dam znać jak wyszły :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluje zapału, chęci i przede wszystkim super wyniku!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, choć przyznam, że domowa chałwa nie wymaga zbyt wiele wysiłku, chyba, że nie mamy czym zblenderować sezamu i kokosu :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Mało komu w dzisiejszych czasach, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie reki, chce się"bawić" w takie wyroby!!!! Dlatego podziwiam :) pozdrawiam

      Usuń
    3. Faktycznie łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe danie, ale ten kto nie próbuje zrobić czegoś sam, nie wie jaka to satysfakcja z dobrze wykonanej pracy :)

      Usuń
  9. wygląda cudownie:) uwielbiam chałwę:) ja niestety idę na łatwiznę i kupuję ją w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także zawsze kupowałam, a po zrobieniu masełka kokosowego doszłam do wniosku, dlaczego nie spróbować tego samego z sezamem:) I tak to poszło :) Pozdrawiam Marto :)

      Usuń
  10. Tak zrobiona masa może śmiało służyć do nadziewania ciast drożdżowych np. Bardzo fajny przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz Bożenko, co dwie głowy to nie jedna :) Świetny pomysł z tym nadzieniem :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Piękna! Muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...