Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D
Składniki:
- 3 kostki białego twarogu - każda po 200 gram
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietany 36%
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Ser ucieram z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jajku dokładnie ucierając za każdym razem. Ze sparzonej cytryny wyciskam sok, a skórkę ścieram na tarce i dodaję od masy. Masło roztapiam, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie, za pomocą łopatki mieszam z twarogiem. Tortownicę smaruję tłuszczem, spód posypuję płatkami owsianymi, przekładam masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł.
Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie :)
Trochę zredukowałaś ilość tłuszczu, przez zrobienie spodu z płatków. A poza tym? Myślę, że jest pysznie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu , był przepyszny :) Pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam serniki, a Twój Beatko wygląda bardzo apetycznie i jeszcze takiego serniczka nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Megg, możesz spokojnie wypróbować przepis :) Pozdrawiam :)
UsuńJa również uwielbiam serniki. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Dzięki!
OdpowiedzUsuńMiło mi, a będzie jeszcze milej, gdy napiszesz jak smakował :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCo, jak co ale kurkumy to do sernika nigdy nie dodawałem. Trzeba będzie spróbować – dzięki. Sprzeciwiam się jednak umieszczania pojedynczego kawałka ciasta a tym bardziej sernika, który uwielbiam i jeden kawałek to zbyt mało :(
OdpowiedzUsuńKurkumę dodałam by podkreślić wizualnie cytrynowy smak sernika :D A na zdjęcie wyżej masz trzy kawałki, więc na pewno nie zabraknie dla Ciebie :) pozdrawiam Mirku :)
UsuńSernik wygląda jak słoneczko. Bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńświetny pomysł, ma bardzo ładny kolor, pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko, zależało mi na tym by było widać, że sernik jest cytrynowy :) Pozdrawiam :)
UsuńŻaden sernik nie jest za ciężki dla mojego M- zjada wszystkie i jeszcze pyta dlaczego tak mało:)
OdpowiedzUsuńMój też nigdy nie narzeka :) Słodycze znikają w zawrotnym tempie i zawsze mało :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńHa... u mnie właśnie stygnie masa z kurkumą na weekendowe ciasto. Nie ma to jak naturalny barwnik.
OdpowiedzUsuńA ciachem nie pogardzę, zwłaszcza że to sernik. :)
Mówiłam, Elu, że porozumiewamy się telepatycznie :) U mnie kurkuma w cieście, u Ciebie także :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńKurkuma pięknie sernik wyzłociła i wzmocniła cytrynowy akcent. Sernik wspaniały, Beatko.Takie lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko :) Pozdrawiam :)
UsuńNajlepsze ciacho na świecie :) wygląda cudnie w tym kurkumowym kolorku :) ale bym nie pogardziła :) :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, uwielbiam serniki, ale jakoś do tej pory nie były dla mnie łaskawe :) Może to się w końcu zmieni :) Pozdrawiam Justyś:)
UsuńKurkuma jest super barwnikiem, często jej używam zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych!!!!! Piękny żółty kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Wolę używać naturalnych barwników, pięknie kolorują i są zdrowsze :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper serniczek! Ciekawa jestem tego spodu z płatków :)
OdpowiedzUsuńPłatki praktycznie niewyczuwalne w takiej ilości sera :) Pozdrawiam :)
UsuńWygląda ślicznie. *.*
OdpowiedzUsuńElegancki!
Dziękuję :)
UsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńLubie takie blogi, będę polecac kazdemu!
OdpowiedzUsuńlubie czytać tego typu blogi bo znajduję tu wiele inspiracji
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuń