czwartek, 20 lutego 2014

Sernik cytrynowy na spodzie z płatków owsianych


Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D






Składniki:

  • 3 kostki białego twarogu - każda po 200 gram
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Ser ucieram z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jajku dokładnie ucierając  za każdym razem. Ze sparzonej cytryny wyciskam sok, a skórkę ścieram na tarce i dodaję od masy. Masło roztapiam, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie, za pomocą łopatki mieszam z twarogiem. Tortownicę smaruję tłuszczem, spód posypuję płatkami owsianymi, przekładam masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. 



Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie :)


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

32 komentarze:

  1. Trochę zredukowałaś ilość tłuszczu, przez zrobienie spodu z płatków. A poza tym? Myślę, że jest pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki, a Twój Beatko wygląda bardzo apetycznie i jeszcze takiego serniczka nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Megg, możesz spokojnie wypróbować przepis :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja również uwielbiam serniki. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, a będzie jeszcze milej, gdy napiszesz jak smakował :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Co, jak co ale kurkumy to do sernika nigdy nie dodawałem. Trzeba będzie spróbować – dzięki. Sprzeciwiam się jednak umieszczania pojedynczego kawałka ciasta a tym bardziej sernika, który uwielbiam i jeden kawałek to zbyt mało :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkumę dodałam by podkreślić wizualnie cytrynowy smak sernika :D A na zdjęcie wyżej masz trzy kawałki, więc na pewno nie zabraknie dla Ciebie :) pozdrawiam Mirku :)

      Usuń
  5. Sernik wygląda jak słoneczko. Bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, ma bardzo ładny kolor, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko, zależało mi na tym by było widać, że sernik jest cytrynowy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Żaden sernik nie jest za ciężki dla mojego M- zjada wszystkie i jeszcze pyta dlaczego tak mało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też nigdy nie narzeka :) Słodycze znikają w zawrotnym tempie i zawsze mało :) Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  8. Ha... u mnie właśnie stygnie masa z kurkumą na weekendowe ciasto. Nie ma to jak naturalny barwnik.
    A ciachem nie pogardzę, zwłaszcza że to sernik. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiłam, Elu, że porozumiewamy się telepatycznie :) U mnie kurkuma w cieście, u Ciebie także :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Kurkuma pięknie sernik wyzłociła i wzmocniła cytrynowy akcent. Sernik wspaniały, Beatko.Takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze ciacho na świecie :) wygląda cudnie w tym kurkumowym kolorku :) ale bym nie pogardziła :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, uwielbiam serniki, ale jakoś do tej pory nie były dla mnie łaskawe :) Może to się w końcu zmieni :) Pozdrawiam Justyś:)

      Usuń
  11. Kurkuma jest super barwnikiem, często jej używam zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych!!!!! Piękny żółty kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Wolę używać naturalnych barwników, pięknie kolorują i są zdrowsze :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Super serniczek! Ciekawa jestem tego spodu z płatków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki praktycznie niewyczuwalne w takiej ilości sera :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Wygląda ślicznie. *.*
    Elegancki!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubie takie blogi, będę polecac kazdemu!

    OdpowiedzUsuń
  17. lubie czytać tego typu blogi bo znajduję tu wiele inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  18. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  19. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...