Świetne jako prezent swiąteczny

piątek, 7 lutego 2014

Masło kokosowe

Przepis na masło kokosowe wpadł mi od razu w oko, kiedy tylko zobaczyłam je na stronie Pana Deserka. Jest banalne w wykonaniu i wykorzystałam to masełko do zrobienia chałwy własnego pomysłu. Dziś przepis jak zrobić masło, a jutro przepis na moją chałwę :)



Składniki:

  • 200 gram wiórków kokosowych
Wykonanie:
Wiórki prażę na suchej patelni do zrumienienia. Studzę, przekładam do miksera i miksuję aż masa stanie się płynna. Od czasu do czasu robię przerwy, by mikser odpoczął. Płynną masę przelewam i odstawiam do zastygnięcia. Ot i cała filozofia :)

Rada: By masło można było łatwo rozsmarować, naczynie z masłem należy wstawić do ciepłej wody i poczekać, aż nabierze płynnej konsystencji.


KokosowoDomowy Wyrób


20 komentarzy:

  1. nie myślałam, że to takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Wart zrobienia :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ja tu się Beatko rozsiadłam żeby poczytać jak tę miksturę się robi a tu koniec :) szok :) nawet bym nie pomyślała, ze to takie proste :) czekam na chałwę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. HA, sama byłam zaskoczona, jak nie wiele pracy potrzeba by zrobić takie masło :) Pozdrawiam Justynko:)

      Usuń
  4. Kokos, orzechy czy sezam...wszystkie podobnie się robi. Nie da się ukryć...że takie własnej roboty o niebo lepsze niż gotowce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, właśnie robiłam z sezamu domową chałwę :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł. Kiedys próbowałam zmielić podprażony kokos w młynku, ale bym go prawie spaliła. Muszę przetestować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, spróbuj w malakserze, na pewno wyjdzie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. To musi obłędnie smakować. Kocham kokos i wszystko co kokosowe. Jednak kiedy usiłowalam zmiksować w malakserze surowe wiórki kokosa ten wysiadł :(
    a był firmy na "Z" więc... nie wiem jaki by podołał. choć może z prażonymi było by łatwiej???
    Pozdrowionka i chętnie bym ukradła Ci choć łyżeczkę tego masełka- na spróbowanie ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może blender zda egzamin ? Tylko trzeba robić przerwy, by się nie spalił :) Pozdrawiam Agatko, następnym razem na pewno się uda :)

      Usuń
  7. Z ziarna sezamowego robie podobnie paste tahini . Ale z kokosu nie robiłam, spróbuję chetnie.
    Beatko odblokowało sie ostrzeżenie, o którym pisałam Ci na fejsie, może to jakaś zmyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, bo wszystko da się utrzeć :) I sezam i wiórki i orzechy :) Najlepsze-domowe wyroby :)
      A co do ostrzeżenia, to już chyba naprawiłam błąd . Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Nie miałam pojęcia, że to takie proste!! muszę wypróbować, bo kokos bardzo lubię:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pyszne masełko i do tego niewiele pracy przy nim :) Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  9. Takie swojskie masełko to jest bajka! Kokosowe to mój hit :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc polecam :) Jest pyszne :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Czy thermomix podoła wyzwaniu - :),ale ze świeżego kokosa ,da radę, czy lepiej nie ryzykowć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien dać radę, ale ja ze świeżego jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.