Przepis na masło kokosowe wpadł mi od razu w oko, kiedy tylko zobaczyłam je na stronie Pana Deserka. Jest banalne w wykonaniu i wykorzystałam to masełko do zrobienia chałwy własnego pomysłu. Dziś przepis jak zrobić masło, a jutro przepis na moją chałwę :)
Składniki:
Składniki:
- 200 gram wiórków kokosowych
Wykonanie:
Wiórki prażę na suchej patelni do zrumienienia. Studzę, przekładam do miksera i miksuję aż masa stanie się płynna. Od czasu do czasu robię przerwy, by mikser odpoczął. Płynną masę przelewam i odstawiam do zastygnięcia. Ot i cała filozofia :)
Rada: By masło można było łatwo rozsmarować, naczynie z masłem należy wstawić do ciepłej wody i poczekać, aż nabierze płynnej konsystencji.
nie myślałam, że to takie proste:)
OdpowiedzUsuńJa również :) Pozdrawiam Justynko:)
UsuńŚwietny pomysł. Wart zrobienia :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa tu się Beatko rozsiadłam żeby poczytać jak tę miksturę się robi a tu koniec :) szok :) nawet bym nie pomyślała, ze to takie proste :) czekam na chałwę :)
OdpowiedzUsuńHA, sama byłam zaskoczona, jak nie wiele pracy potrzeba by zrobić takie masło :) Pozdrawiam Justynko:)
UsuńKokos, orzechy czy sezam...wszystkie podobnie się robi. Nie da się ukryć...że takie własnej roboty o niebo lepsze niż gotowce.
OdpowiedzUsuńElu, właśnie robiłam z sezamu domową chałwę :)
UsuńBardzo fajny pomysł. Kiedys próbowałam zmielić podprażony kokos w młynku, ale bym go prawie spaliła. Muszę przetestować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWeroniko, spróbuj w malakserze, na pewno wyjdzie :) Pozdrawiam :)
UsuńTo musi obłędnie smakować. Kocham kokos i wszystko co kokosowe. Jednak kiedy usiłowalam zmiksować w malakserze surowe wiórki kokosa ten wysiadł :(
OdpowiedzUsuńa był firmy na "Z" więc... nie wiem jaki by podołał. choć może z prażonymi było by łatwiej???
Pozdrowionka i chętnie bym ukradła Ci choć łyżeczkę tego masełka- na spróbowanie ;)))
To może blender zda egzamin ? Tylko trzeba robić przerwy, by się nie spalił :) Pozdrawiam Agatko, następnym razem na pewno się uda :)
UsuńZ ziarna sezamowego robie podobnie paste tahini . Ale z kokosu nie robiłam, spróbuję chetnie.
OdpowiedzUsuńBeatko odblokowało sie ostrzeżenie, o którym pisałam Ci na fejsie, może to jakaś zmyłka?
Bożenko, bo wszystko da się utrzeć :) I sezam i wiórki i orzechy :) Najlepsze-domowe wyroby :)
UsuńA co do ostrzeżenia, to już chyba naprawiłam błąd . Pozdrawiam serdecznie :)
Nie miałam pojęcia, że to takie proste!! muszę wypróbować, bo kokos bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Polecam, pyszne masełko i do tego niewiele pracy przy nim :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńTakie swojskie masełko to jest bajka! Kokosowe to mój hit :)
OdpowiedzUsuńWięc polecam :) Jest pyszne :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzy thermomix podoła wyzwaniu - :),ale ze świeżego kokosa ,da radę, czy lepiej nie ryzykowć?
OdpowiedzUsuńPowinien dać radę, ale ja ze świeżego jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuń