środa, 5 lutego 2014

Sernik idealny z kajmakiem

Sernik, ciasto niezwykle pyszne, ale ja mam raczej, do tego rodzaju wypieku, dwie lewe ręce.  Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!!


Kruche ciasto :

  • 120 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu 
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kremówki 30 %
  • 1 puszka masy kajmakowej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 220'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto jeszcze 30 min, następnie zmniejszam do 100'C i dopiekam jeszcze przez 10-15 min. Wyłączam piekarnik, ciasto zostawiam na ok 30 min. Wyjmuje z piekarnika i zostawiam, aż całkowicie ostygnie. Zimny, smaruję masą kajmakową po wierzchu. I gotowe :)





Serniki dla Miksera - edycja 1.14

34 komentarze:

  1. połączenie rzeczywiście idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie musiał smakować :)
    ja również uwielbiam połączenie sernika z kajmakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealnie kremowy, delikatny i bardzo puszysty :) A kajmak-niesamowite połączenie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Wspaniały serniczek Beatko :) Najlepsze ciasto na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam serniki, a Twój Beatko prezentuje się po prostu wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, słodko, kolorowo, tak cudownie potworkwo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Elu :) starałam się jak mogłam :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Cudowny serniczek...w smaku musi być obłędnie pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, z czystym sumieniem mogę polecić sernik z kajmakiem. Totalny odjazd :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie,mój wielbiciel serników i karmelu taki sobie zażyczył do niedzielnej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pyszności do kawki nigdy za wiele :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Świetnie Ci wyszedł ten sernik. Z kajmakiem nie jadłam. A wydaje mi się, że jadłam już wiele serników. Widać, jeszcze wiele przede mną....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Ostrzegam Krysiu, jak raz spróbujesz, nie będziesz mogła się oprzeć pokusie :D

      Usuń
  9. Apetyczne serniczki domowe pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki.Prawie czuję smak tego Twojego wspaniałego sernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja także uwielbiam serniki, ale jak do tej pory, to ten jest pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona :) pozdrawiam Chris :)

      Usuń
  11. Skończę dietę, od razu piekę sernik i zjadam połowę !
    Robiłam sernik kajmakowy z kajmakiem w serze! też był pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, a ja do środka nie dodawałam jeszcze:) Już mi poddałaś kolejny pomysł:) Pozdrawiam serdecznie Bożenko :)

      Usuń
  12. Prześliczny serniczek i ten kajmak, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie, Pani Beato sernik - ślinka leci ! proszę tylko powiedzieć jakiego sera Pani użyła? Ostatnio piekłam z President rośnie aż za blachę a potem opada i masa serowa ma może 5 cm :(
    Pozdrawiam ! Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie Justynko :) Powiem krótko, od pewnego czasu kupuję twaróg w Kauflandzie i od tego czasu serniki przestały mi opadać. Teraz specjalnie jeżdżę tam po twaróg. Zwykły, półtłusty, czasami tłusty. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Jakiej firmy ?:)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo bardzo dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam Justyna

      Usuń
  15. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...