piątek, 21 marca 2014

Rożki łakomczucha

Taki oto przepis wpadł mi ostatnio w ręce podczas buszowania w  segregatorze w poszukiwaniu sposobu na  wykorzystanie pozostałych  białek. W oryginale znajdują się całe jajka, lecz ze względu na sporą ilość białek, żółtka sobie odpuściłam. :) Jeśli macie w domu jakieś niezużyte białka, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.



Składniki:

  •  6 białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 litra śmietany kremowej 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
Białka miksuję z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dosypuję mąkę, a na końcu wlewam miód. Blachę wykładam  papierem do pieczenia i wlewam po łyżce ciasta,


wypukłą stroną formując krążki. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasta, aż się ładnie zrumienią.

 

Gorące zdejmuję z blachy i szybko zwijam w rulon, gdyż w miarę stygnięcia twardnieją i się kruszą. 
Śmietanę ubijam na sztywno dosypując cukier waniliowy. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam rożki masą. Odstawiam by trochę zmiękły.


28 komentarzy:

  1. Świetne rożki. Robię (cygaretki) podobne ale kruche bo bez nadzienia. Twoje zasługują na miano pysznych rurek. Uwielbiam z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam Twoje cygaretki, Krysiu :) Też muszą być pyszne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyglądają apetycznie. Ale znając moja wprawę w dekorowaniu, mi wyjdą jakieś pokrzywione:) Idealnie pasowałyby do naszej kawy http://zycienienabogato.blogspot.com/2014/03/coffee-please.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Na pewno nie byłoby tak źle :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. świetny pomysł i muszę koniecznie wypróbować:)
    teraz jednak porywam kilka i znikam:)
    miłego popołudnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł Beatko na wykorzystanie białek, na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny pomysł rożki wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z cyklu "zaradna kobieta", która zawsze coś pysznego wyczaruje z niczego! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać :) Dziękuję za tak miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Beatko super pomysł na wykorzystanie białek. Rożki wyglądają odlotowo i pewnie nie ma juz po nich śladu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko :) Również pozdrawiam, a rożki - pycha!!!!

      Usuń
  8. Świetne to rożki, super pomysł :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie ostatnio ciągle są jakieś białka, więc przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomyślałam, że jak z białek, to pewnie strasznie twarde. Ale pewnie miękną od nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mam Beatko problem z pozostającymi białkami, najczęściej bezy robię ale Twój przepis chętnie dla odmiany wypróbuję, bo smacznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już je jadłam na FB a tu zapomniałam się wpisać , były przepyszne ale dostałam tylko dwa :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Beatko, rewelacja!
    Zawsze mam dylemat co zrobić z białek, zapisuje te pyszności. Napisz, czy ciasto szybko nasiąka śmietanką, czy trzeba napełniać sukcesywnie tuż przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mogą spokojnie odstać co najmniej godzinkę. Nie musisz się śpieszyć, Bożenko :) Pozdrawiam i smacznego życzę :)

      Usuń
  14. Często tu zaglądam bo wiele przydatnych indormacji!

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...