Świetne jako prezent swiąteczny

piątek, 25 kwietnia 2014

Tygrysek

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych.  Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam










Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
Masa makowa:
  • 20 dag sparzonego i zmielonego maku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • ewentualnie cukier do smaku 
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Dodatki:
  • 3 opakowania galaretki żółtej
  • 4-5 łyżek marmolady
  • 1 słoik powideł
  • 1 puszka brzoskwiń
Rolada biszkoptowa:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam. 


Masa makowa- masło roztapiam, dodaję  resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła. 
Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na  każdy nakładam masę makową


i zlepiam pierożki.
Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam. 


Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.


Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.


Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,


ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.


Wszystkie  galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.


30 komentarzy:

  1. Beatko, pracy przy tym trochę jest. Ale jak widać warto się potrudzić. Efekt wizualny niesamowity. Smakowy przypuszczam, że też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, ciasto smakuje obłędnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pracochłonne ciasto, ale jakże efektowne i tyle smaków w jednym, uwielbiam takie "pakowańce".
    Gdy ochłonę po świątecznym obżarstwie pomyślę o tygrysku.Pozdrawiam Cię , Beatko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) czekam w takim razie na Twoją opinię :) Pozdrawiam serdecznie Bożenko :)

      Usuń
  3. O Betti aleś się natrudziła...jednak efekt końcowy wygląda zaje...fajnie. Piszesz że obłednie smakuje a więc tak musi być. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewewlacja Beatko. Proszę, jakie cuda a ile smaku. Gratulacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląd mówi sam za sibie - takie ciasto po prostu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No rewelacja , piękne ciasto , pracy dużo kosztowało ale efekt powalający , musi super smakować.
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, pracy sporo, a;e warto :) pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Matko kochana ile to roboty :) ale smak pewnie wynagradza wszystko ;-) pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę więcej niż zwykle :D Ale za to jaka nagroda po zakończeniu pracy :)

      Usuń
  8. mmmmmmm...jak apetycznie wygląda...ale kusisz!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi to słyszeć :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Beatko jak ja lubię takie ciasta!! nie dość że pięknie wygląda to jego smak, mnnnnnniam
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wykorzystać przepis :D pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  10. Dla takiego efektu warto się poświęcić. Muszę koniecznie spróbować! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewo :) Jeśli lubisz mak, to ciasto jest dla Ciebie stworzone :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Rewelacyjne ciasto Beatko, prezentuje się cudownie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Kochana - czapki z głów :) ciacho, że klękajcie narody :) Mistrzostwo :) wygląda obłędnie, podziwiam, bo roboty z nim było, oj było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przesadzajmy, bo się zaczerwieniłam :) Fakt, pracy sporo, ale za to jakie smaczne :) dziękuję Justyś za tak miłe słowa uznania :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. naprawdę ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super ciacho :-) a jak ślicznie wygląda. Musi być pyszne Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, jest przepyszne !!! Pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.