Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam
.jpg)
Ciasto kruche:
ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.
.jpg)
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
Masa makowa:
- 20 dag sparzonego i zmielonego maku
- 1-2 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy
- bakalie
- ewentualnie cukier do smaku
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Dodatki:
- 3 opakowania galaretki żółtej
- 4-5 łyżek marmolady
- 1 słoik powideł
- 1 puszka brzoskwiń
Rolada biszkoptowa:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.
Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową
Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,
Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)


.jpg)
.jpg)
Beatko, pracy przy tym trochę jest. Ale jak widać warto się potrudzić. Efekt wizualny niesamowity. Smakowy przypuszczam, że też :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ciasto smakuje obłędnie :) Pozdrawiam :)
UsuńPracochłonne ciasto, ale jakże efektowne i tyle smaków w jednym, uwielbiam takie "pakowańce".
OdpowiedzUsuńGdy ochłonę po świątecznym obżarstwie pomyślę o tygrysku.Pozdrawiam Cię , Beatko.
Będzie mi bardzo miło :) czekam w takim razie na Twoją opinię :) Pozdrawiam serdecznie Bożenko :)
UsuńO Betti aleś się natrudziła...jednak efekt końcowy wygląda zaje...fajnie. Piszesz że obłednie smakuje a więc tak musi być. :)
OdpowiedzUsuńno, chyba, że ktoś nie lubi maku :D
UsuńAleż smakowite ciacho.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRewewlacja Beatko. Proszę, jakie cuda a ile smaku. Gratulacje!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląd mówi sam za sibie - takie ciasto po prostu musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo smaczne :)
UsuńNo rewelacja , piękne ciasto , pracy dużo kosztowało ale efekt powalający , musi super smakować.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Przyznaję, pracy sporo, a;e warto :) pozdrawiam :)
UsuńMatko kochana ile to roboty :) ale smak pewnie wynagradza wszystko ;-) pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńTroszkę więcej niż zwykle :D Ale za to jaka nagroda po zakończeniu pracy :)
Usuńmmmmmmm...jak apetycznie wygląda...ale kusisz!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję :) Miło mi to słyszeć :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko jak ja lubię takie ciasta!! nie dość że pięknie wygląda to jego smak, mnnnnnniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Możesz wykorzystać przepis :D pozdrawiam Reniu :)
UsuńDla takiego efektu warto się poświęcić. Muszę koniecznie spróbować! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPolecam Ewo :) Jeśli lubisz mak, to ciasto jest dla Ciebie stworzone :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRewelacyjne ciasto Beatko, prezentuje się cudownie!!! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńKochana - czapki z głów :) ciacho, że klękajcie narody :) Mistrzostwo :) wygląda obłędnie, podziwiam, bo roboty z nim było, oj było :)
OdpowiedzUsuńNie przesadzajmy, bo się zaczerwieniłam :) Fakt, pracy sporo, ale za to jakie smaczne :) dziękuję Justyś za tak miłe słowa uznania :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńnaprawdę ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle super ciacho :-) a jak ślicznie wygląda. Musi być pyszne Beatko :-)
OdpowiedzUsuńOj, tak, jest przepyszne !!! Pozdrawiam Marzenko :)
Usuńwszystko mi sie tu podoba super !
OdpowiedzUsuń