piątek, 25 kwietnia 2014

Tygrysek

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych.  Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam










Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
Masa makowa:
  • 20 dag sparzonego i zmielonego maku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • ewentualnie cukier do smaku 
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Dodatki:
  • 3 opakowania galaretki żółtej
  • 4-5 łyżek marmolady
  • 1 słoik powideł
  • 1 puszka brzoskwiń
Rolada biszkoptowa:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam. 


Masa makowa- masło roztapiam, dodaję  resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła. 
Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na  każdy nakładam masę makową


i zlepiam pierożki.
Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam. 


Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.


Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.


Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,


ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.


Wszystkie  galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.


30 komentarzy:

  1. Beatko, pracy przy tym trochę jest. Ale jak widać warto się potrudzić. Efekt wizualny niesamowity. Smakowy przypuszczam, że też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, ciasto smakuje obłędnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pracochłonne ciasto, ale jakże efektowne i tyle smaków w jednym, uwielbiam takie "pakowańce".
    Gdy ochłonę po świątecznym obżarstwie pomyślę o tygrysku.Pozdrawiam Cię , Beatko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) czekam w takim razie na Twoją opinię :) Pozdrawiam serdecznie Bożenko :)

      Usuń
  3. O Betti aleś się natrudziła...jednak efekt końcowy wygląda zaje...fajnie. Piszesz że obłednie smakuje a więc tak musi być. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewewlacja Beatko. Proszę, jakie cuda a ile smaku. Gratulacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląd mówi sam za sibie - takie ciasto po prostu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No rewelacja , piękne ciasto , pracy dużo kosztowało ale efekt powalający , musi super smakować.
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, pracy sporo, a;e warto :) pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Matko kochana ile to roboty :) ale smak pewnie wynagradza wszystko ;-) pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę więcej niż zwykle :D Ale za to jaka nagroda po zakończeniu pracy :)

      Usuń
  8. mmmmmmm...jak apetycznie wygląda...ale kusisz!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi to słyszeć :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Beatko jak ja lubię takie ciasta!! nie dość że pięknie wygląda to jego smak, mnnnnnniam
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wykorzystać przepis :D pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  10. Dla takiego efektu warto się poświęcić. Muszę koniecznie spróbować! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewo :) Jeśli lubisz mak, to ciasto jest dla Ciebie stworzone :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Rewelacyjne ciasto Beatko, prezentuje się cudownie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Kochana - czapki z głów :) ciacho, że klękajcie narody :) Mistrzostwo :) wygląda obłędnie, podziwiam, bo roboty z nim było, oj było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przesadzajmy, bo się zaczerwieniłam :) Fakt, pracy sporo, ale za to jakie smaczne :) dziękuję Justyś za tak miłe słowa uznania :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. naprawdę ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super ciacho :-) a jak ślicznie wygląda. Musi być pyszne Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, jest przepyszne !!! Pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...