To już ostatnia, jak na razie, propozycja na wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania.
Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)
Ciasto kruche:
Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad.
Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)
Ciasto kruche:
- 800 gram mąki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 gram margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 2 1/2 szklanki maku
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka kakao
- cynamon
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy
Masa serowa:
- 1000 gram sera
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.
Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.
Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.
Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.
Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.
Niesamowicie połechtałaś mój skołatany żołądek tym przepisem. Wszystko to co uwielbiam. Beatko genialnie!!!. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :) To może się skusisz na taki wypiek? Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko ciasto jak zawsze rewelacyjne, a to połączenie maku i sera to po prostu bajka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgoś :)
UsuńNiesamowite :)
OdpowiedzUsuńMoje ciasta nigdy tak ładnie nie wyglądają.
Dziękuję za uznanie :) na pewno ładnie wyglądają, ja też widząc swoje i czyjeś ciasto, od razu swoje oceniam na nie :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko, mistrzowskie podejście do tematu, pomysł kapitalny do wykorzystania w różnych konstelacjach składnikowych. Wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko :)
UsuńBeatko ciacho wygląda zabójczo pysznie i przepięknie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
:D Miło mi to czytać, Reniu :) Dziękuję za tak miłe słowa :)Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko genialnie to zrobiłaś. Świetnie połączyłaś moje ulubione składniki deserowe: mak i ser. Fantastycznie :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, a skoro są to Twoje ulubione smaki to może się skusisz na przepis Krysiu ? Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko ale świetnie to Twoje ciacho wygląda, jak ser i makto ja się na nie piszę :)
OdpowiedzUsuńto ja się bardzo cieszę :) i zapraszam serdecznie Justyś :)
UsuńZgadzam się z przedmówcami, ciasto jest obłędne!!!!!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda.Smakowicie połączone składniki.
OdpowiedzUsuńDziękuję Chris :) Polecam z czystym sumieniem :D
UsuńSuper ciasto, świetnie się prezentuje. Same smakowite składniki.
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) polecam, jest bardzo smaczne :)
UsuńBetti a czy ja tego nie widziałam na Interii? Piękne, urodziwe ciacho...nie ukrywam że jak dla mnie za dużo z nim zabawy. A więc jako leń z tradycjami...wpraszam się na poczęstunek :))
OdpowiedzUsuńBardzo możliwe, gdyż mam konto również na Smakerze. Ciasto wcale nie jest tak bardzo pracochłonne, jak się wydaje :) Jakieś 30-45 min trwa przygotowanie i ciasta i masy makowej, a będzie krócej, gdy wykorzystasz gotową masę, której ja nie uznaję :) Spróbuj Elu, polecam :)
UsuńŚwietny pomysł, bardzo fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda obłędnie! I pewnie tak samo musi smakowac :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i przyznaję smakują rewelacyjnie :)
UsuńPierwszy raz widzę to ciasto. Ciekawe, jak an razie zapisuję na listę do zrobienia, pewnie bardziej jesienną czy zimową porą, kiedy nie ma już owoców do dyspozycji. Efektem postaram się pochwalić na moim blogu i oczywiście z Tobą :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na opinię :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMam jeszcze małe pytanie. Planuję użyć maku już zmielonego (nie mam sprzętu) stąd moje pytanie - ile wagowo wychodzi tego maku w szklankach?
UsuńGotowej masy makowej jest około 800 g, sądzę, że na trzy rolady potrzebne będzie 2 puszki maku. Wagowo - nie mam pojęcia, nie ważyłam, ale sądzę, że te dwie puszki powinno wystarczyć.
UsuńAle świetne ciacho :-) wygląda pysznie, prawdziwe dzieło sztuki :-) gratuluję Beatko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję , polecam, bardzo wszystkim smakowało :) Pozdrawiam Marzenko :)
UsuńProszę podać wymiar blaszki. Będzie łatwiej
OdpowiedzUsuń24x35 cm- taką mam blaszkę i takiej używam.
UsuńSernikomakowiec to coś dla mnie, wyszło super!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć:) Pozdrawiam :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń