poniedziałek, 23 czerwca 2014

Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

Czasami skuszę się na zakup gotowych eklerów z ciastkarni, ale po zrobieniu ich w domu zawsze dochodzę do wniosku, że to strata pieniędzy. Domowe są o wiele smaczniejsze, a na pewno zdrowsze, po mimo ilości kalorii :D Dlatego polecam zrobić je w domu. Ciasto parzone robi się prawie, że ekspresowo, jedynie wypiekanie takich małych ciasteczek zajmuje  trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak  :)


Ciasto parzone:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
Masa śmietankowa:
  • 1 l śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 zagęstniki do śmietany- śmietan-fix
Dodatkowo:
  • 200 - 300 gram truskawek
  • cukier puder
Wykonanie:
Do garnuszka wlewam wodę i wstawiam na średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną  blaszkę.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę,

kroję wzdłuż z jednej strony. 


Kremówkę ubijam na sztywno, dodając do masy cukier waniliowy i zagęstniki do śmietany. Masą napełniam przekrojone ciastka.

Truskawki myję dokładnie pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroje na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości truskawek. Układam na masie śmietankowej,

 składam ponownie ciastka, układam na paterze i posypuję cukrem pudrem po wierzchu. 




33 komentarze:

  1. oj.....zrobić dobre eklerki wcale nie jest tak łatwo. Z dodatkiem truskawek nie jadłem więc poproszę trzy sztuki na spróbowanie :) miłego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo, czy nie i tak lepiej smakują niż kupne :) Częstuj się póki są :) Pozdrawiam Mirku :)

      Usuń
  2. fajny pomysł z truskawkami w środku, takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) Lekko kwaśny smak truskawek świetnie się komponuje ze słodką śmietanką:)

      Usuń
  3. Strasznie kusisz... Nie ma jak domowe ptysiowe. Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Mam nadzieję, że Cię skuszę :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Pyszności :-) bardzo lubię ten rodzaj wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, ciasto można przygotować i na słodko i wytrawnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Eklerki obłędne, uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Na pewno zajrzę na Twojego bloga :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Eh...takie mam zaległości, że nie mogę dotrzeć do Ciebie Beatko, ale już jestem. :)
    Eklerki....pierwsze wspomnienie: szkoła średnia i spożywczak społem po drodze do szkoły a tam świeże eklerki z budyniem. Następne to....moje pierwsze wykonanie, wyszły giganty bo się nie spodziewałam że aż tak wyrosną. Kocham te ciacha...sentymentalnie i rzeczywiście, ale jakoś dawno się z nimi nie "spotkałam" . Miłego dnia Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora to zmienić, Elu. Ty zawsze masz jakiś świetny pomysł na odchudzenie słodkości :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  7. Beatko święta racja, nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. A do tego tak pięknie nadziałaś truskawkami. Świetny pomysł. A jak cudnie wyglądają :) Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Z truskawkami są wyśmienite :) Polecam :)

      Usuń
  8. Bardzo dawno nie robiłam, a je uwielbiam- może dlatego, bo mogę ich zjeść duuuuużo:)pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Może dwa razy zdarzyło mi się piec ptysie, zwykle kupuję gotowe upieczone i nadziewam czym chcę, na słodko lub na słono. Tym bardziej podziwiam,że Ci sie chce.Cudne ptysiory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko :) Od kiedy upiekłam ptysiowe łabędzie, zakochałam się w tym cieście :)Jest po prostu uniwersalne. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ale nigdy jeszcze nie piekłem.Czas to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Beatko Twoje wypieki jak zawsze rewelacyjne!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Beatko ała, ała tak kuszą że aż mnie zabolało, cudownie wyglądają :) bombastycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justyś :) Mam nadzieję, że się skusisz na przepis :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. Pyszności :-) zjadłabym jedno albo dwa... :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam eklerki! chyba wchłonełabym każdą ich ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...