Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!!
Składniki:
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 szklanki cukru
- 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 większe jabłka
Biała polewa:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka mleka w proszku
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie :
Masło, cukier i mleko podgrzewam, dodaję kakao i mieszam by nie było grudek. Studzę do temperatury pokojowej, wbijam po jednym żółtku i miksuję. Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 22 x 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, piekarnik nagrzewam do 160-170°C i piekę przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Cukier i masło podgrzewam w rondelku, aż masło się rozpuści, wlewam śmietankę i podgrzewam do wrzenia. Zestawiam i mieszając dosypuje mleko w proszku. Polewam chłodne ciasto i posypuję posiekanymi orzeszkami.
podoba mi się ta nowa szata :D uwielbiam orzeszki ziemne!
OdpowiedzUsuńCieszę się :D Pozdrawiam :)
UsuńJaki pyszny :-) bardzo lubię murzynka, smakuje zawsze :-) ta polewa musi być smakowita :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko, musisz koniecznie zrobić, jeśli lubisz białą czekoladę :) Pozdrawiam :)
UsuńO nie, Ty potworze zrobiłaś go wcześniej niż ja. :( Mój się właśnie piecze. :) Bardzo lubię murzynka z jabłkami, mój przepis jest bardzo zbliżony do Twojego jeśli nie taki sam. Już bym jadała. :))) Miłego weekendu
OdpowiedzUsuń:D Przynajmniej raz byłam pierwsza :D Pozdrawiam Eluś :)
UsuńWow, no czy może być lepsze ciasto niz taki murzynek? dla mnie nie, megapyszne:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Bardzo mi miło, a lepszego ciasta, niż bardzo czekoladowy murzynek, chyba nie ma :) Pozdrawiam Natalia :)
UsuńBeatko, murzynek to ciasto "dyżurne", które piecze się z zamkniętymi oczami, a Ty zrobiłaś z niego ciasto odświętne. Pysznie wygląda. Zapiszę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krys :) Polecam i daj znać jak smakowało :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńCudownie intensywny ma kolor, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńMega czekoladowe, przy takiej ilości kakao nie mogło być inaczej :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko, jabłka są teraz na topie, chyba niedługo będziemy je jeść zamiast ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńMurzynek z ich dodatkiem z pewnością wzbogaca smak i dodaje wilgotności. A Twój Murzyn , to trochę Albinos, biała polewa czyni go niecodziennym.Usciski
Bożenko, bardzo się cieszę, że mój zmodyfikowany przepis przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMoja żona twierdzi że murzynek to najszybsze ciasto do zrobienia. Jakoś się z tym nie zgadzam ponieważ jak sam próbowałem zrobić murzynka to (bez komentarza) a tutaj proszę bardzo - z jabłkiem. Zabieram przepis za który dziękuje. Będzie to następna nowość w naszym domu :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z żoną, jedynie oczekiwanie na przestudzenie troszkę się dłuży, a reszta idzie migiem :) Czekam na opinię o murzynku z jabłkami :) Pozdrawiam :)
UsuńMurzynek wyszedł rewelacyjny - nie doczekałem na całkowite wystygnięcie :) Został upieczony wieczorem a do rana zostały tylko wspomnienia. Dziękuje :)
UsuńBardzo mnie to cieszy ;) Ja także dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuń