Moja mała córeczka od tygodnia domaga się szarlotki, ale ja, nie za bardzo mam ostatnio czas, więc postawiłam na ciasto, które robi się w mgnieniu oka .
U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!!
Składniki:
U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!!
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 jaj
- 3/4 szklanki oleju
- 1 kieliszek alkoholu
- 4 marchewki starte na tarce jarzynowej
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
- gorąca woda
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce.
W drugiej mieszam składniki mokre.
Suche wsypuję do mokrych, mieszam trzepaczką do piany, dodaję startą marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by marchew była pokryta ciastem.
Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia.
Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni.
Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach :)
Marchewkowe pole... :) było ale Beti je wykosiła i ciacho upiekła. :)
OdpowiedzUsuńElu, gdzieś te marchew trzeba upchnąć, dlaczego nie w cieście? :)
UsuńPiękę czasami ciasteczka marchewkowe i są pyszne:) Twoje ciacho też mam ochotę wypróbować, dlatego przepis zapisuje:)
OdpowiedzUsuńBeatko u mnie ze spamami było też ciężko, ale kiedy przekroczyły 90 w jednym dniu ( na dwóch blogach) to włączyłam tylko możliwość komentowania dla zarejestrowanych użytkowników i od tej pory cisza i spokój, ani jednego spamu:))
Pozdrawiam cieplutko:)
Czekam na Twoją ocenę Reniu :) A co do spamu, to na razie spokój :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBeatko pyszne ciacho :-) bardzo mi smakują takie ciasta z dodatkiem smakowitych marchewek :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko, pyszności. Lubię marchewkowe ciasta. Ale Twoje zyskuje dodatkowo bo zrobiłaś z pysznym lukrem. Właśnie lukier często podnosi smak ciasta. Wierzę, że w Twoim cieście to tylko dekoracja, bo smak, nie wątpię że jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ciasto, faktycznie, smakowało, a ten lekko kwaskowy smak lukru, to było coś pysznego :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiasto marchewkowe poprawiłoby mi dzisiejszy humor w sekundę! :) Wygląda rewelacyjnie. Poproszę kawałek na wczoraj ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Zapraszam serdecznie :) Odwiedzam Was również :) pozdrawiam dziewczyny :)
UsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie Basiu :)
UsuńPi pięknie wyrosło, marchewkowe moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńO tak, dzieci bardzo lubią ciasto marchewkowe, bo jest pyszne i wilgotne. Twoja wersja Beatko jest chyba dla mnie, bo z alkoholem.
OdpowiedzUsuńPolecam Bożenko, w takim razie :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMuszę kiedy zrobić, bo z marchewką jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne ciasto :)
Usuńwspaniały przepis...dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńCiasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych :) pięknie Ci wyrosło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń