Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D
Składniki na biszkopt:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 8 płaskich łyżek cukru
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
Masa jabłkowa:
- 1 1/2 - 2 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
Masa śmietankowa:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
Polewa orzechowa:
- 3/4 szklanki orzechów ziemnych
- 1/4 kostki masła
- śmietana 30%
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera na drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło.
Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.
Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość gęsta i doprawiam szczyptą soli i ponownie traktuję masę blenderem :)
Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z orzechów
No nie......takie pyszności bez mojej osoby :( granda
OdpowiedzUsuńJuż nie :) Twoja osoba właśnie się pojawiła :D
Usuńwygląda bardzo apetycznie :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Było mi bardzo miło :)
UsuńBeatko piękne ciacho, jestem ciekawa tej orzechowej polewy. Pozwalam sobie się Tobą zainspirować. :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę uprzejmie :) Możesz dodać tę szczyptę soli lub nie, albo dodać orzeszki solone lub nie :)
UsuńO rany...ale pyszności..dzieki za wspólne pieczenie i zapraszam ponownie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Skorzystam na pewno, pozdrawiam :)
UsuńSuper ciacho. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Również dziękuję :) Pozdrawiam :)
UsuńBeatko uwielbiam szarlotki. A Twoja z polewą orzechową to już niebo w... ustach :) Pysznie i pęknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krys, pozdrawiam :)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać, Reniu :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńSmakowicie sie prezentuje, dzieki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja także się cieszę, że wzięłam udział w tej zabawie :) Pozdrawiam :)
UsuńZnowu moje ulubione ciasto.Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiam w gusta :)Pozdrawiam Chris :)
UsuńOch uwielbiam szarlotki. Muszę upiec w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawe ciacho, zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPolewa świetna. Pysznie Ci sie upiekło.
Dziękuję Bożenko :) Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMniam, wygląda idealnie, wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :) Musiała smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, nietypowe połączenie, ale smaczne :) Pozdrawiam :)
UsuńWow, a to co Beatko, jakieś niesamowite słodkie cudo :) bardzo mi się podoba, oryginalna polewa - bomba, chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTylko uważaj z tą solą :D Pyszne połączenie, polecam :)
UsuńMniam Beatko ale pyszne ciasto zrobiłaś :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBardzo fajny pomysł z tą polewą. Jeszcze tak nie jadłam,ale patent super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń