Świetne jako prezent swiąteczny

poniedziałek, 29 września 2014

Szarlotka z polewą z orzechów

Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą  Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
Masa jabłkowa:
  • 1 1/2 - 2 kg jabłek
  • 3/4  szklanki cukru
  •  2 opakowania galaretki pomarańczowej
Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
Polewa orzechowa:
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/4 kostki masła
  •  śmietana 30%
  • szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera na drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło. 
Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt. 
Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. 
Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość gęsta i doprawiam szczyptą soli i ponownie traktuję masę blenderem :) 
Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z orzechów

32 komentarze:

  1. No nie......takie pyszności bez mojej osoby :( granda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie :) Twoja osoba właśnie się pojawiła :D

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Było mi bardzo miło :)

      Usuń
  3. Beatko piękne ciacho, jestem ciekawa tej orzechowej polewy. Pozwalam sobie się Tobą zainspirować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę uprzejmie :) Możesz dodać tę szczyptę soli lub nie, albo dodać orzeszki solone lub nie :)

      Usuń
  4. O rany...ale pyszności..dzieki za wspólne pieczenie i zapraszam ponownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Skorzystam na pewno, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Super ciacho. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko uwielbiam szarlotki. A Twoja z polewą orzechową to już niebo w... ustach :) Pysznie i pęknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać, Reniu :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  8. Smakowicie sie prezentuje, dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja także się cieszę, że wzięłam udział w tej zabawie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Znowu moje ulubione ciasto.Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiam w gusta :)Pozdrawiam Chris :)

      Usuń
  10. Och uwielbiam szarlotki. Muszę upiec w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe ciacho, zapisuję przepis.
    Polewa świetna. Pysznie Ci sie upiekło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko :) Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Mniam, wygląda idealnie, wspaniałe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, wygląda wspaniale :) Musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, nietypowe połączenie, ale smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Wow, a to co Beatko, jakieś niesamowite słodkie cudo :) bardzo mi się podoba, oryginalna polewa - bomba, chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko uważaj z tą solą :D Pyszne połączenie, polecam :)

      Usuń
  15. Mniam Beatko ale pyszne ciasto zrobiłaś :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny pomysł z tą polewą. Jeszcze tak nie jadłam,ale patent super :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.