wtorek, 24 lutego 2015

Piernik marchewkowy

Szybki i smaczny piernik z dodatkiem marchewki. Jest puszysty, delikatny i nie wymaga leżakowania. Można delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam!



Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka marchwi startej na tarce
Wykonanie:
W jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej mieszam składniki suche. Do suchych wlewam mokre i dodaję startą marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą. 
Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczony wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.



25 komentarzy:

  1. Megaapetyczne ciacho. Połykam oczami/Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem marchewki. Piernika w takiej wersji nie piekłam. Chętnie zrobię, bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, to mój pierwszy piernik marchewkowy, ale baaaardzooo smaczny :)

      Usuń
  3. Ja także lubię marchewkowe ciasta. Twoje wygląda znakomicie. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowy piernik to raj dla podniebienia! :) Idealna pora na takie ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrósł, świetne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam podobny, jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierniki bardzo lubimy. Taki widzę pierszy raz, chyba się skuszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Beatko bardzo lubię ciasto marchewkowe, ale w wersji piernikowej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a to ciekawe połączenie:) chętnie zapiszę ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho jak się patrzy, nie dosyć, że piernik to jeszcze marchewkowy - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...