wtorek, 17 lutego 2015

Piegowata babka

Oj, chodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka  z dodatkiem maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!!


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • cukier puder
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę.  Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto.  Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie przekładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem .




18 komentarzy:

  1. Babki za moment bedą miały swój wielki czas :) Lubię wszystkie, Twoja jest napewno bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko porywam do kawki- wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również poproszę kawałeczek do kaweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ciasta pieguski w każdym wydaniu, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ładny kontrast. Te kropeczki maku ślicznie wyglądają w tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taką babeczkę, cudnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piekna ta babeczka z piegami :) super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka babka kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią która co niedzielę piekła ją specjalnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za miłe komentarze:) Polecam tę babką bo jest na prawdę bardzo smaczna i puszysta :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszelkie babki a Twojej nie można się oprzeć. Piękna/ Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
  11. teraz za mną będzie chodzić!! :) wygląda na puszystą i pyszną!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładnie wyglądają takie małe ziarenka maczku w babce ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach jaka żółciutka, już niedługo przyda mi się Twój przepis Beato:) W końcu niebawem znów Wielkanoc i bab święto:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. jak zawsze fajny pomysł :) na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna babeczka, smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję wszystkim :) Babeczka przepyszna!!! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...