Sernik, sernik i jeszcze raz sernik, to jest chyba jedyne ciasto, które mogę jeść non stop. Pyszny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, taki, który robiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :)
- 1 kg twarogu śmietankowego
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło i ucieram na gładko. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej. Wsypuje partiami kaszę manną, a na końcu ubite białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez 30 min. W razie konieczności nakrywam wierzch folią aluminiową by się nie przypalił.
Beatko już żałuję, że nie jadłam. Sernik wygląda pysznie, obłędnie puszysty :) Mniam....
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Zapraszam w takim razie w odwiedziny.
Usuńpysznie wygląda, przepis na pewno wyprobuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Czekam na werdykt :)
Usuńale robisz ochotę, właśnie idę kawkę robić....
OdpowiedzUsuń:D Cieszy mnie to :) Podrzucę kawałek do tej kawki :D
UsuńWszystko co klasyczne najlepiej smakuje, a ten sernik jest wyborny:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Popieram, bardzo smaczny :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńJaki prosty przepis.Muszę zrobić koniecznie:)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie sernika zajmuje kilkanaście minut, jednak składniki musza mieć jednakową temperaturę, a to oznacza trzy godzinne oczekiwanie :)
Usuńwłaśnie taki najprawdziwszy sernik bez udziwnień chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pyszny!
UsuńMoja teściowa robiła najlepszy sernik z kaszą manną, nie ujmując Beatko twojemu i ja też lubię dodawać kaszę mannę, bo ciasto jest puszyste i zarazem takie delikatne a co najważniejsze smak SUPER
OdpowiedzUsuńJuż lubię Twoją teściową :) Pozdrawiam weroniko :)
UsuńKocham serniki, Twój wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio:)
UsuńZawsze byłam zdania że manna lepiej pasuje do sernika niż budyń. Ciacho Beatko bardzo ładne, wręcz łakome. :))
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować. Wyglada wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię Moniś :)
Usuńnie jadłam jeszcze takiego sernika - bardzo ładnie wgląda :)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję :)
UsuńBeatko jeszcze nigdy nie jadłam takiego sernika. Pysznie wygląda :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :) Wbijaj na sernik i kawę do ciacha :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMniam..obłeny serniczek, bardzo lubię takie ciacha
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto :) Polecam !
UsuńJa żałuję szczerze- nie jadłam a jestem fanką wszelkich serników . Cieszę się Beatko, że do Ciebie trafiłam bo sobie niedługo ten serniczek upichcę:))))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze posmakuje Ci taka wersja sernika :) Pozdrawiam Mariolu :)
UsuńBeatko jeszcze takiego nie piekłam! może w święta będzie okazja :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny!!!:) Polecam Zuziu:)
UsuńNa pewno lepiej najpierw utrzeć masło z cukrem,a potem dodawać masło. Inaczej sie ślizga w żółtkach. Oczywiście można też dodawać rozpuszczone masło.
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie robi to żadnej różnicy. Ciasto wychodzi idealne
UsuńUwielbiam serniki, kaszy manny zawsze używałem do obsypania blachy. Spróbuję ją dać zamiast budyniu. Dziękuję za prosty i apetyczny przepis.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam :)
UsuńMoja kochana babcia taki piekła najlepszy na świecie sernik :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Mam nadzieję, że ten smakował bardzo podobnie do babcinego :) Pozdrawiam :)
UsuńJeszcze ciepły, ale nie mogłam się powtrzymać i już wcinam! Dzięki za świetny przepis, rewelacja!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńZrobilam. Prosty, szybki i bardzo pyszny i co najwazniejsze wysoki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :) Cieszę się, że sernik smakował :D Pozdrawiam
UsuńA ten sernik na blachę jakich rozmiarów jest? czy na tortownicę?
OdpowiedzUsuńTen przepis jest na tortownicę.
Usuńnajlepszy wychodzi z prodiżu ;)
OdpowiedzUsuńRównież chciałabym zrobić w prodiżu, jaki czas pieczenia? Czy można jako spód wykorzystać herbatniki nasączone herbatą?
UsuńNie piekę w prodiżu, gdyż takowego nie posiadam, ale moja mama kiedyś piekła i jak dobrze pamiętam, to trwało to jakąś godzinkę. Tak ok 50-60 min.
UsuńA można dać twaróg z wiaderka?
OdpowiedzUsuńPewności nie mam, gdyż nie robiłam z sera wiaderkowego, ale na pewno warto spróbować. Pozdrawiam :)
UsuńO mamo! Cudowny serniczek! Takiego jeszcze nie jadłam, ale na pewno w przyszłym tygodniu zabiorę się za niego :)
OdpowiedzUsuńWow, wow i jeszcze raz wow. Nie jestem jakąś mistrzynią wypieków, ale lubię coś tam upichcić przy weekendzie. Wybór padł na sernik z Twojego przepisu i muszę nieskromnie (bo sama go robiłam!) powiedzieć pyszny, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam.
OdpowiedzUsuńZniknął ze stołu w moment i już w domu pytają kiedy powtórka. Naprawdę świetny, prosty przepis, do którego będę wracać!
Pycha, naprawdę! Obecnie mój numer jeden jeśli chodzi o serniki mojego autorstwa. Na pewno to nie był pierwszy raz z tym przepisem, będę wracać!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam ciasto do pieca. Takie serniki piekła moja mama, były najlepsze na świecie. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBez rodzynek <3
OdpowiedzUsuń