czwartek, 7 maja 2015

Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą

Chyba zauważyliście, że jestem wprost uzależniona od serników, uwielbiam je w każdej postaci i ciągle poddaję eksperymentom. Tym razem zapraszam na czekoladowy, a właściwie kakaowy sernik z karmelizowaną pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D







Składniki:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu 
  • 1 łyża mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 6-8 jaj
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
Karmel:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 60 g masła - ok 1/4 kostki

Wykonanie:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników.
Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam. 
Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą. 
Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.


Do rondelka wsypuję brązowy cukier, wlewam wodę i gotuję, aż masa nabierze złotego koloru. Nie mieszam, tylko obracam rondelkiem przesuwając karmel po jego dnie.  Do gorącego karmelu ostrożnie wlewam śmietankę, mieszam łyżką drewnianą, a następnie dodaję po kawałeczku masła. W razie gdyby karmel zbyt szybko stygł, wstawiam go ponownie na gaz i podgrzewam. Karmel studzę i oblewam nim sernik. 

Cukier z wodą podgrzewam w rondelku lub dużej patelni, aż cukier się skarmelizuje, pomarańcze obieram ze skórki usuwając jej białą część, kroję w plastry i wrzucam na wrzący karmel. Smażę po dwie minuty z każdej strony, 


zestawiam i układam na wierzchu sernika polanego karmelem


26 komentarzy:

  1. Beato moja Beato a cóż to za rozpusta? Pięknie, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana Beatko, śliny nie mogę opanować. Tyle pyszności w jednym.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, chętnie bym się poczęstowała!!!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, serdecznie zapraszam, upiekę specjalnie dla Ciebie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiamy serniki, a ten brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym się na taki skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny sernik, widać po nim że pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierzę - uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, robi wrażenie, musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beatko na sernik to ja zawsze chętnie a czekoladowy uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Beatko ale mi chęci narobiłaś na serniczek :) chyba zaraz wpadnę do ciebie :) pozdrawiam cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, sernik czekoladowy ...chętnie spróbowałabym - oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  12. ale musi być smaczny, poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...