poniedziałek, 11 maja 2015

Sernik ze śliwką kalifornijską i bakaliami

No i, nareszcie, kolejny sernik doczekał się swej premiery, a już trochę czasu minęło od kiedy go zrobiłam, ale smak i tak jest niezapomniany. Polecam Wam sernik  w kolejnej odsłonie, tym razem ze śliwka kalifornijską i bakaliami, czyli mocno nadziany :)



Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 8 jaj
  • 2 opakowania budyniu
  • 250 gram masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g śliwki kalifornijskiej
  • 1 opakowanie mieszanki bakaliowej
Wykonanie:
Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam by spęczniały. Wersji dla dorosłych możecie zalać je alkoholem.
Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję po trochu miękkie masło i twaróg przepuszczony przez maszynkę. na końcu ubijam białka i łączę delikatnie z masą serową, za pomocą łopatki.  Wsypuję osączone rodzynki i bakalie obtoczone w mące, wymieszam szybciutko i przekładam do blaszki o wym 24x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 min. Wierzch nakrywam folią aluminiową i usuwam ją na 10 min przed końcem pieczenia.


20 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Na pewno pyszny :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, mocno go nadziałaś i to tak smacznie, że ślinka cieknie na sam widok. Uwielbiam serniki. A ten ze śliwką to dopiero musi być smak.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię bakalie, choć moje dzieciaki nie przepadają za nimi, więc czasami robię ciasto wg własnego upodobania i to właśnie jedno z nich :D

      Usuń
  3. Przepyszny musi być z tymi bakaliami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Beatko to stawiaj wodę na kawkę bo wpadam zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ten Twój sernik, aż się chce go jeśc ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a już myślałam, ze próbowałam wszystkie serniki, a tu proszę coś nowego :)
    pysznie sie zapowiada Beatko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ohoho, sernik z bogatym wnętrzem, musi być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu jeden porządnie nadziany! :D Polecam, bardzo smaczny :)

      Usuń
  8. Mniam, musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A takiego sernika jeszcze nie jadłam, a wygląda smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...