Ten przepis jest mocno w tyle od pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę babkę, która wyrosła pięknie i była bardzo, ale to baaaardzooo puszysta :D
Składniki:
Składniki:
- 50 g drożdży piekarskich
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki jagód goi
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru, rozmieszam ,zasypuję 2-3 łyżkami mąki, nakrywam i odstawiam, aż zaczną pracować,na około 30 min, w ciepłym miejscu. Do zaczyny dodaję rozmieszane widelcem żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę cukru oraz mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję jagody goi i mieszam z ciastem.
Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Składniki na lukier ucieram i smaruję wierzch ciasta.
Widać, że puszysta. Pięknie wyrosła i teraz do herbatki by mi się przydała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
Usuńciekawy pomysł z dodaniem goi:) nie jadłam jeszcze ciasta z takim dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, taki mały eksperyment, żałuje tylko, że ich wcześniej nie namoczyłam
UsuńAkurat mam jagody goji do wykorzystania, babka super Ci wyrosła!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńAle puchata i pyszna, do tego z kropeczkami zdrowia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Zuziu :)
UsuńHej! Cześć!
OdpowiedzUsuńAleż mam przez Ciebie ochotę na drożdżówkę!
To zapraszam :)
UsuńTaka babeczka jest pyszna przez cały rok, nie tylko od święta
OdpowiedzUsuńBeatko świetna babka Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńzasadziłam sobie drzewko Goi zobaczymy z niego wyrośnie :)
Dziękuję Reniu:) Trzymam kciuki za drzewko :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCudowna baba ;) drożdżowej jeszcze nie robiłam więc przepis na pewno wykorzystam ;) pozdrawiam Beatko ;)
OdpowiedzUsuńPora nadrobić zaległości :D Pozdrawiam Justyś :)
UsuńBabka z owocami goji? Co to za czary?
OdpowiedzUsuńTakie kuchenne czary-mary :)
UsuńBabka drożdżowa *.* pyszności, a z owocami goji brzmi jak magia. Idealny dodatek do herbaty
OdpowiedzUsuńPolecam,do herbatki rewelacyjna !!! :)
UsuńMniam !!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńHaha! Super tekst!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twój styl.
OdpowiedzUsuńMiło się czyta takie wpisy !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuń