niedziela, 3 maja 2015

Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym

Tym razem postawiłam na klasykę, czyli biszkopt kakaowy i jabłka, a wszystko to po prostu zwinięte i wyglądające jak salceson:) Ciasto banalne w przygotowaniu, ekspresowe w wykonaniu i wyśmienite w smaku. Posmakuje każdemu kto lubi połączenie jabłek z ciastem, a to chyba lubi każdy :) Polecam więc wszystkim łasuchom.







Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno, dodaję  po trosze cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie mieszam z masą jajeczną. 
Blaszkę o wym 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, posypuje grubą warstwą cukru pudru wymieszanego z cynamonem


 oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę.


Na to przelewam kakaowe ciasto


 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°-180°C na 20-30 min. 


Upieczone wyjmuję z blaszki odwracając jabłkami do góry na deseczkę wyłożona ściereczką i zwijam w roladę.

Odstawiam by wystygła.




20 komentarzy:

  1. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam takie ciasto i bardzo mi smakowało, ale sama go nie piekłam. Beatko ono wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam i z kakao i białe, domownicy wolą białe a ja ....cóż muszę się słuchać :) Pozdrawiam Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się ten pomysł podoba i na pewno go wypróbuję!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewuniu, rolada jest smaczna i prosta w wykonaniu :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Ciekawa nazwa i fajny przepis, ja bym jeszcze dorzuciła posiekanych orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny pomysł, ale mój M nie lubi :( Choć i tak wykorzystuję orzechy jak tylko mogę :)

      Usuń
  5. Lubię połaczenie jabłek z ciemnym ciastem. W roladzie wyglądają super/ Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciasto, ale mi smaka narobiłaś, pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden przepis , a tyle możliwości, po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przy małym nakładzie pracy :D Pozdrawiam Bożenko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...