wtorek, 5 maja 2015

Tiramisu na biszkopcie

To ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :)







Składniki:

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Do nasączenia:
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2-3 łyżki likieru amaretto
Do posypania:
  • kakao
Wykonanie:
Białka ubija na sztywno dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień.
Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. 
Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty.
Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna.
Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową. 
Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao.
Całość schładzam w lodówce przez noc.


24 komentarze:

  1. poproszę kawałek do kawy pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, Beatko że nie trzeba nikogo namawiać do tego ciasta. Szkoda, że ekran mnie dzieli od niego, bo zjadłabym chociaż jedna porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko uwielbiam tiramisu i chętnie poczęstuję sie kawałkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z najlepszych ciast, zawsze chętnie zjem kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  5. I jestem Twoja Beatko...kawa, biszkopt mmmm aż mi ślina pociekła :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko na takie pyszności to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż sama się sobie dziwię, że jeszcze nie robiłam tiramisu :) a na biszkopcie fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!
    Na tiramisu skuszę się zawsze i o każdej porze ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!


    OdpowiedzUsuń
  10. Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, a te twoje ze zdjęcia wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...