piątek, 17 kwietnia 2015

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

Mam trochę zaległości jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!!





Ciasto kruche na spód:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli
Składniki na obrzeże:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mielone migdały
  • 1 jajko lub żółtko
Masa brzoskiniowo-morelowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 opakowanie suszonych moreli (100g)
  • 2-3 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • orzeszki ziemne niesolone

Wykonanie:
 Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto-  przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka. 
Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło.
Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i  tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. 
Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam




52 komentarze:

  1. Pięknie udekorowałaś Beatko. Aż ślinka cieknie na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) piękna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A kto powiedział, że mazurek należy jeść wyłącznie w święta ? Okres wielkanocny trwa . może ktoś ma ochotę na takie pięknie udekorowane kruche ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i smakuje nie tylko na święta

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko śliczna dekoracja i ta kolorystyka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim pięknym mazurkiem to Wielkanoc na pewno była równie piękna:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie słoneczny, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku wyjątkowo mieliśmy mazurek polany czekoladą zamiast masą krówkową. Nie był tak smaczny jak zawsze - czasami tradycja jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za miłe komentarze i Wasze odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, moje smaki, uwielbiam brzoskwinie i morele:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham mazurek. A jeszcze brzoskwinie? Moje smaki!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  15. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  16. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  17. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie, dzięki za tak dokładny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam na święta. Rodzince smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Udekorowane z artystycznym sznytem, aż nie można odwrócić wzorku, a pewnie smakuje jeszcze lepiej. Pogratulować talentu kulinarnego!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeśli smakuje tak samo dobrze, jak zręcznie został udekorowany, to nic tylko zakasać rękawy i do jedzenia. Piękny mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeden z ładniej ozdobionych mazurków jakie widziałem :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ślicznie udekorowany mazurek :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Moja babcia robiła bardzo podobny, więc chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mazurek fantastyczny i do tego z brzoskwiniami <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis zapisany i czeka na wypróbowanie :DD

    OdpowiedzUsuń
  28. Tak oto stałam się niesamowicie głodna, dziękuje :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Chyba nie widziałam ładniejszego mazurka!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda nadzwyczaj smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis wydaje się stosunkowo łatwy, ale tak udekorować, to już trzeba umieć :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Brzoskwiniowo-morelowy, oczywiście najlepsze połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Mazurek to już u nas tradycja, ale tak ślicznie przygotowanego to jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Kocham mazurek, Twój wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie tylko świetnie wygląda, ale też bardzo dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda apetycznie, jutro zabieram się za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...