piątek, 17 kwietnia 2015

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

Mam trochę zaległości jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!!





Ciasto kruche na spód:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli
Składniki na obrzeże:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mielone migdały
  • 1 jajko lub żółtko
Masa brzoskiniowo-morelowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 opakowanie suszonych moreli (100g)
  • 2-3 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • orzeszki ziemne niesolone

Wykonanie:
 Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto-  przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka. 
Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło.
Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i  tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. 
Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam




14 komentarzy:

  1. Pięknie udekorowałaś Beatko. Aż ślinka cieknie na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) piękna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A kto powiedział, że mazurek należy jeść wyłącznie w święta ? Okres wielkanocny trwa . może ktoś ma ochotę na takie pięknie udekorowane kruche ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i smakuje nie tylko na święta

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko śliczna dekoracja i ta kolorystyka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim pięknym mazurkiem to Wielkanoc na pewno była równie piękna:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie słoneczny, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku wyjątkowo mieliśmy mazurek polany czekoladą zamiast masą krówkową. Nie był tak smaczny jak zawsze - czasami tradycja jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za miłe komentarze i Wasze odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, moje smaki, uwielbiam brzoskwinie i morele:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham mazurek. A jeszcze brzoskwinie? Moje smaki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D cieszę się, że przypadł do gustu :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...