Mam trochę zaległości jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!!
Ciasto kruche na spód:
Ciasto kruche na spód:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
Składniki na obrzeże:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- mielone migdały
- 1 jajko lub żółtko
Masa brzoskiniowo-morelowa:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 opakowanie suszonych moreli (100g)
- 2-3 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa
- orzeszki ziemne niesolone
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka.
Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło.
Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki.
Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam
Pięknie udekorowałaś Beatko. Aż ślinka cieknie na jego widok :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) piękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńA kto powiedział, że mazurek należy jeść wyłącznie w święta ? Okres wielkanocny trwa . może ktoś ma ochotę na takie pięknie udekorowane kruche ciasto. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i smakuje nie tylko na święta
OdpowiedzUsuńBeatko śliczna dekoracja i ta kolorystyka :)
OdpowiedzUsuńPiękny i ta dekoracja :)
OdpowiedzUsuńZ takim pięknym mazurkiem to Wielkanoc na pewno była równie piękna:)))
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczny, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńW tym roku wyjątkowo mieliśmy mazurek polany czekoladą zamiast masą krówkową. Nie był tak smaczny jak zawsze - czasami tradycja jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńAle tylko czasami :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuje za miłe komentarze i Wasze odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńMniam, moje smaki, uwielbiam brzoskwinie i morele:)
OdpowiedzUsuńKocham mazurek. A jeszcze brzoskwinie? Moje smaki!!
OdpowiedzUsuń:D cieszę się, że przypadł do gustu :)
UsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńWypróbuje ten przepis na święta!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dzięki za tak dokładny przepis!
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta. Rodzince smakował :)
OdpowiedzUsuńUdekorowane z artystycznym sznytem, aż nie można odwrócić wzorku, a pewnie smakuje jeszcze lepiej. Pogratulować talentu kulinarnego!
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak samo dobrze, jak zręcznie został udekorowany, to nic tylko zakasać rękawy i do jedzenia. Piękny mazurek!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJeden z ładniej ozdobionych mazurków jakie widziałem :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowany mazurek :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis <3
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła bardzo podobny, więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMazurek fantastyczny i do tego z brzoskwiniami <3
OdpowiedzUsuńZazdroszczę talentu kulinarnego!
OdpowiedzUsuńZjawiskowo udekorowany, brawo :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany i czeka na wypróbowanie :DD
OdpowiedzUsuńTak oto stałam się niesamowicie głodna, dziękuje :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńChyba nie widziałam ładniejszego mazurka!
OdpowiedzUsuńZupełnie poważnie, zrobiłam się głodna od patrzenia na niego :D
OdpowiedzUsuńWygląda nadzwyczaj smakowicie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się stosunkowo łatwy, ale tak udekorować, to już trzeba umieć :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńBrzoskwiniowo-morelowy, oczywiście najlepsze połączenie!
OdpowiedzUsuńW dwóch słowach, pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDekoracja jest prześliczna!
OdpowiedzUsuńMazurek to już u nas tradycja, ale tak ślicznie przygotowanego to jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńKocham mazurek, Twój wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńNie tylko świetnie wygląda, ale też bardzo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńNic, tylko kosztować tego cudeńka!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, jutro zabieram się za pieczenie!
OdpowiedzUsuń