poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tort komunijny

Może nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda.
Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny.



Składniki:

  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki


Masa:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 500 ml śmietany krenowej 36%
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Poncz:
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • alkohol do smaku
Do dekoracji:
  • 500 ml śmietany kremowej 36%
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok  z 1/2 cytryny
  •  barwniki spożywcze
  • koraliki cukrowe
  • polewa czekoladowa
Wykonanie:
 Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty.
 Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta.
 Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem i odstawiam by masa stężała.
Śmietanę do dekoracji ubijam na sztywno dodając zagęstnik z cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki.


46 komentarzy:

  1. Beatko dobrych przepisów nigdy dość,tort można przecież inaczej ozdobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort piękny, okazały i na pewno smaczny. Ale zdolna jesteś, Beatko! Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik. Uwielbiam połączenie serka mascarpone ze śmietaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majeczko :) Oj, był, bardzo pyszny :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wiecie jak to się nazywa? TALENT! Piękne, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dziwie się Beatko że goście zachwyceni sam wygląd rewelacja, a co dopiero go skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Eluś :) Masę polecam nie tylko do tortu, jest odlotowa :D

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentuje - fajne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Beatko wspaniały torcik od kochającej mamy dla syna. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny tort - brawa za takie umiejętności. Te zdobienia - piękne. Pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Super tort :) zrobię taki dla wnuka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Będzie mi bardzo miło :) Smacznego życzę :)

      Usuń
  11. Tort bardzo smaczny, wykorzystałem na urodziny syna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I cieszy mnie to, że tort smakował :) pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Beatko , na pewno się przyda, bo przepis może posłużyć do tortu o różnej tematyce, to zależy od formy i dekoracji. Pycha masa, uwielbiam z mascarpone i jagodami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak Bożenko :) A z tą masą to smakuje obłędnie :)

      Usuń
  13. Wspaniały Beatko :) to prawdziwe cudo :) Na pewno kiedyś wykorzystam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki jest orientacyjny koszt przygotowania tortu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, wygląda po prostu bajecznie, gratuluję talentu, ja bym takiego cuda nie wyczarowała, super:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super tort, szkoda, że ja już po komunii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być na inną okazję :) Wystarczy zmienić dekorację:D Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Jestem przekonana, że z takim pysznym ciachem impreza musiała być udana :)

    Moja Droga, będzie mi bardzo miło jeśli weźmiesz udział w konkursie organizowanym na moim blogu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,350874192,title,Z-Soti-przez-Japonie-KONKURS,index.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za przepis - od niedawna uwielbiam wszelkie słodkości z serkiem mascarpone - są takie dobre. Gratuluje zdolności - ładnie Tobie wyszły kolory i zdobienia tortu, a wiem, ze to nie łatwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Smacznego życzę i pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  19. Tort świetny, znasz się na fachu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super, ale szkoda, że już od dłuższego czasu nic nie pisałaś :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Właśnie przymierzam się do napisania posta i planuję come back :D Tylko muszę mieć extra przepis (czyt, mega pyszny :)

      Usuń
  21. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie wygląda aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...