poniedziałek, 28 września 2015

Ciasto z brzoskwiniami

Połączenie ciasta z owocami to bardzo smaczna propozycja. Ciasto  jest wilgotne i puszyste, a w tym przypadku były to brzoskwinie, które bardzo lubimy :)
Macie ochotę na pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D






Składniki:

  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
Polewa:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:
Masło ucieram  z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam  likier kokosowy.
Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia,  1/3  ciasta  rozprowadzam na spodzie


 i posypuję kakao. 


 Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao,  na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta, którą pozostawiam białą. Na cieście układam połówki brzoskwiń 


i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min-do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję i zostawiam by przestygło.
Składniki polewy rozpuszczam na patelni i polewam letnie ciasto. Odstawiam .


14 komentarzy:

  1. A ja układam owoce skórką do dołu:)
    moje ciacho znikło, dlatego poczęstuję się Twoim:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko pyszności :) chętnie się wproszę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko piękne, jesienne ciacho, aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłoby mi idealne teraz do herbatki, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Beatko. Uwielbiam ciasta z brzoskwiniami. Dobrze, że znowu pieczesz. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę, proszę Beatka takim cudnym ciastem nasz uraczyła ;) miodzio ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy ostatnio jadłem jakiś wypiek z brzoskwiniami.

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...