niedziela, 3 stycznia 2016

Makowiec japoński

Święta, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od  słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D






Ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3  żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę:
  • 500 g maku
  • 4 jabłka
  • 6 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 szklanki zmielonych orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 białko
  • cukier puder
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.
 Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
 Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.
 Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.
 Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.




24 komentarze:

  1. Pyszny kochana :) uwielbiam makowce :) pozdrawiam Cię Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam serdecznie :) Asiu, najlepszy makowiec z możliwych :D

      Usuń
  2. Cudowny, uważam go za najlepszy makowiec jaki może być. Pozdrawiam Beatko bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko wspaniały makowiec, najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatko, u mnie makowiec może być często, bo uwielbiam go.
    Twój bardzo pysznie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm... Pychotki. Makowce uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Taki z jabłkami lub powidłami ze śliwek tez robie od dawna, tyle że bez ciasta i nawet nie miałam pojęcia, że Japończycy też tak lubią/ Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Również nie wyobrażam sobie świąt bez makowca i sernika :)Pozdrawiam cieplutko Weroniko :)

      Usuń
  6. moje ulubione:)
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wzajemnie Reniu:) wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

      Usuń
  7. Bardzo lubię.Dawno nie robiłam, narobiłas mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram się za niego od roku :P Ale ma obiecaną premierę na styczeń, w końcu w te święta miałam już tyle słodkiego, że nie upiekłam nic z makiem, a szkoda bo go uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto makowe Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Grażynko :) Polecam, bo jest naprawdę pyszny :D

      Usuń
  10. Jako fan kultury japońskiej jestem zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Ogólnie blog zapowiadał się wizualnie tak raczej skromnie, a widzę, że zawiera masę unikalnych, wartościowych przepisów, których nie ma nigdzie indziej. Będę zaglądać! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Będzie mi miło Cię gościć u siebie :)Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. warto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...