Święta, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D
Ciasto kruche:
Składniki na masę:
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.
Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.
Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.
Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.
Ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2-3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 500 g maku
- 4 jabłka
- 6 płaskich łyżek kaszy manny
- 1 szklanki zmielonych orzechów
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- cukier puder
- sok z cytryny
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.
Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.
Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.
Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.
Pyszny kochana :) uwielbiam makowce :) pozdrawiam Cię Beatko :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam serdecznie :) Asiu, najlepszy makowiec z możliwych :D
UsuńCudowny, uważam go za najlepszy makowiec jaki może być. Pozdrawiam Beatko bardzo serdecznie :)
OdpowiedzUsuńja również :D Pozdrawiam< Elu, z Nowym Rokiem :)
UsuńBeatko wspaniały makowiec, najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBeatko, u mnie makowiec może być często, bo uwielbiam go.
OdpowiedzUsuńTwój bardzo pysznie kusi :)
Cieszę się Krysiu:) Może się skusisz ??? :D
UsuńHmm... Pychotki. Makowce uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Taki z jabłkami lub powidłami ze śliwek tez robie od dawna, tyle że bez ciasta i nawet nie miałam pojęcia, że Japończycy też tak lubią/ Pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuń:D Również nie wyobrażam sobie świąt bez makowca i sernika :)Pozdrawiam cieplutko Weroniko :)
Usuńmoje ulubione:)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Dziękuję, wzajemnie Reniu:) wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)
UsuńBardzo lubię.Dawno nie robiłam, narobiłas mi smaka
OdpowiedzUsuńRób, Martuś, pyszny jest:D
UsuńZabieram się za niego od roku :P Ale ma obiecaną premierę na styczeń, w końcu w te święta miałam już tyle słodkiego, że nie upiekłam nic z makiem, a szkoda bo go uwielbiam.
OdpowiedzUsuńJeszcze nic straconego :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda to ciasto makowe Beatko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Grażynko :) Polecam, bo jest naprawdę pyszny :D
UsuńUwielbiam to ciacho :D
OdpowiedzUsuńJako fan kultury japońskiej jestem zachwycony
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ogólnie blog zapowiadał się wizualnie tak raczej skromnie, a widzę, że zawiera masę unikalnych, wartościowych przepisów, których nie ma nigdzie indziej. Będę zaglądać! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Będzie mi miło Cię gościć u siebie :)Pozdrawiam serdecznie
Usuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuń