wtorek, 5 kwietnia 2016

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Wiem, że mnie nie było bardzo długo i pewnie większość z Was doszła do wniosku, że nie prędko dodam jakikolwiek post, a tym czasem wracam z przepisem na roladę bezową, czyli wykorzystanie białek zalegających w lodówce (przynajmniej w moim przypadku tak jest :)
Zawsze obawiałam się, że rolada z białek może się nie udać, lub pokruszyć tak, że do niczego się już nie nada, a tu proszę, taka niespodzianka :)
 Wyszło smacznie, troszkę marshmallowsowo i bardzo ciekawie, a szklanka białek została wykorzystana i skonsumowana.
Prosto i smacznie, polecam





Składniki:
  • 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Galaretka truskawkowa:
  • 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder  nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko przemieszam i przekładam do blaszki o wym. 24x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 100°C i piekę jeszcze 20 min. Sprawdzam, naciskając palcem, czy rolada "sprężynuje", jeśli tak wyjmuję roladę, przekładam na czystą ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia. 
Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt.
Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą galaretkę i ponownie zwijam. Całość odstawiam, do całkowitego stężenia.
Wyjmuję, kroję na plastry i układam na talerzu.





26 komentarzy:

  1. Beatko cieszę się, że jesteś. A roladka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko:) Mam ochotę zostać na dłużej :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Beatko cieszę się, że jesteś. A roladka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym zjadła taką roladkę :) smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj kochana :) pyszna rolada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Asieńko:) Zawsze bałam się, że taka rolada nie może się udać, ale jak widać nie taki diabeł straszny :D

      Usuń
  5. Bardzo fajna roladka :) wygląda pyszniutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beato! Nie to żebym zwątpiła w Ciebie, że nie wrócisz. Tobie najzwyklej w świecie należy się opier...żebym Cię nie widywała na FB to już byś miała bicie. :)))
    A roladka super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, nie bij!!! :D A poważnie, to nie mogę się podzielić nawet na dwie części, a zadań do wykonania za pięciu :D I budowa, i choróbska, i święta , tylko styczeń miałam luźniejszy, ale pomału będę wracać:) Pozdrawiam Elu :)

      Usuń
  7. Ja też kombinuję żeby wykorzystać białka - najczęściej robię bezy, a roladka świetna sprawa :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie i pięknie Beatko:)
    lubię ciasto z samych białek, choć roladę robiłam tylko raz.
    Fajnie że znowu jesteś:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłem kiedyś podobną, ale z malinami. Była cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie, że jesteś :) A roladka super : też zastanawiam się co zrobić z białkami w zamrażalniku i pewnie wybór padnie na roladę :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asiu :) Polecam, rolada przepyszna :D

      Usuń
  11. Beatko rolada wygląda super smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko :) I była super smaczna :D

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...